Digitale lunchlezing De Omgevingswet en een Gezonde Leefomgeving

Datum & tijd: tot Plaats in agenda

Locatie: Digitaal

Omschrijving van het evenement

De provincie Utrecht groeit. Tot 2040 neemt het inwoneraantal zelfs toe met ruim 165.000 mensen. Hoe zorgen we dat onze dorpen en steden ook dan fijne en gezonde plekken zijn om te wonen, werken, verblijven en in te recreëren?

Op donderdag 3 december 2020 van 12:00 tot 13:30 uur organiseren provincie Utrecht, RUIMTEVOLK en BeBright een digitale lunchlezing over ‘De Omgevingswet en een Gezonde Leefomgeving’. We verdiepen ons in de relatie tussen een gezonde fysieke leefomgeving en de Omgevingswet. Hoe kan je de gezonde leefomgeving zo optimaal mogelijk verankeren in de omgevingsvisie? Wat betekent dat voor je projecten? En hoe doe je dat samen met je inwoners?

Wat?

De fysieke leefomgeving heeft grote invloed op de gezondheid van inwoners. Door als overheid bij het ontwikkelen van gebieden al in een vroeg stadium na te denken over een gezonde leefomgeving, kun je eigen gezondheidsambities vastleggen en uitwerken in verschillende instrumenten van de Omgevingswet, zoals de omgevingsvisie. In deze lunchlezing laten we zien op welke manieren gezondheidsdoelen fysiek vertaald kunnen worden en een plek kunnen krijgen in een omgevingsvisie. Dat doen we aan de hand van inspirerende voorbeelden, waarna er in break-out sessies de mogelijkheid is om met de sprekers in gesprek te gaan en lessen en ervaringen uit te wisselen

Met wie?

• Rob van Muilekom, gedeputeerde van de provincie Utrecht, heet alle deelnemers welkom.
  • Sjors de Vries, directeur en strateeg bij RUIMTEVOLK, vertelt over ervaringen en lessen uit verschillende projecten. Hij gaat in op hoe je met de omgevingsvisie fysiek beleid kan verbinden met andere domeinen.
  • Kyra Kuitert en Rosemarie Maas zijn adviseurs over gebruik en beleving van de openbare ruimte via Bureau KM en auteurs van het handboek 'Prettige Plekken' met honderden richtlijnen voor een goed gebruikte, fijne, openbare ruimte. Tijdens de lezing geven ze inspirerende richtlijnen voor een gezonde openbare ruimte die uitnodigt tot sporten, spelen, bewegen en ontmoeten.
  • Jeroen Koning, geograaf en adviseur gezonde leefomgeving, neemt ons mee in hoe de gemeente Utrecht omgaat met gezondheid in het omgevingsbeleid. Hij vertelt over multidisciplinair werken en het gebiedsgericht uitwerken van de gezonde leefomgeving.

Voor wie?

Voor eenieder die geïnteresseerd is in of zich bezighoudt met een gezonde leefomgeving en de omgevingsvisie. Denk aan medewerkers van gemeenten en GGD, alsook professionals uit het ruimtelijk en sociaal domein.

Aanmelden

Aanmelden voor deze gratis lunchlezing kan via dit formulier. Deelnemers ontvangen in de week voor de lezing nadere informatie.