Aanpak duurzame zorg: van afvalverwerking tot elektrische fiets

Hoe kunnen we de zorg duurzamer maken? De provincie Utrecht heeft samen met gemeenten een provinciebrede aanpak ontwikkeld. Hierbij maken zorgorganisaties en gemeenten afspraken om zorginstellingen in de provincie te verduurzamen en kennis te delen. Accolade Zorg is één van de deelnemende zorginstellingen. Regiomanager Annette van Biezen vertelt: “Duurzaamheid gaat niet alleen over windmolens en zonnepanelen, maar ook over verantwoord medicijngebruik en hoe we ons afval verwerken.”

Accolade Zorg biedt specialistische ouderenzorg op zes verschillende locaties. Vanwege de christelijke grondslag van de organisatie sluiten de duurzaamheidsambities van de Green Deal goed aan bij Accolade Zorg. Van Biezen: “Wij willen verantwoord omgaan met Gods schepping.”

Groene bril

Van een zuiniger printbeleid tot aan een volledig circulaire vloerbedekking, Accolade verduurzaamt veel verschillende aspecten van de bedrijfsvoering. Van Biezen vertelt hoe de Green Deal richting geeft aan de duurzaamheidsambities: “Het is een soort groene bril die je opzet bij elke keuze die je maakt. Medicijngebruik bekijken we in de eerste plaats vanuit een gezondheidsoogpunt, maar nu ook vanuit duurzaamheidsperspectief. Door bewuster met geneesmiddelen om te gaan kunnen we zorgen dat er minder medicijnresten in het grondwater terecht komen.”

“Een ander voorbeeld is de aanschaf van een nieuwe afwasstraat voor één van onze locaties. We kozen voor een duurzaam apparaat. Hierdoor verbruiken we nu minder water en energie. Duurzaamheid wordt ten onrechte vaak als kostenpost gezien. In dit geval is het nieuwe apparaat zo zuinig dat we voordeliger uit zijn!”

Duurzame mobiliteit

De zorglocatie in Bosch en Duin is met het openbaar vervoer minder makkelijk te bereiken. Om medewerkers te stimuleren om toch met de bus en niet de auto naar het werk te komen heeft de organisatie leenfietsen beschikbaar gesteld bij de dichtstbijzijnde bushaltes. Zo kunnen medewerkers de laatste etappe van hun woon-werkverkeer overbruggen.

Ook in het thuiszorgteam werd gezocht naar een alternatief voor de auto. De afstanden zijn te groot om te fietsen, maar met een elektrische fiets goed te doen. Leerling verpleegkundige Nick Laan vertelt: “Met weer en wind is de elektrische fiets echt een uitkomst!.”

Provinciebrede aanpak

Al 19 zorgorganisaties in de provincie Utrecht tekenden de Green Deal Duurzame Zorg. In deze samenwerkingsovereenkomst beloven organisaties te verduurzamen. De provincie en gemeenten delen kennis, denken mee en verlagen waar mogelijk drempels. Zo worden de duurzame maatregelen beter bereikbaar. Accolade Zorg vroeg bijvoorbeeld hulp bij het gescheiden inzamelen van plastic.

De verduurzaming wordt zichtbaar gemaakt met behulp van de milieuthermometer. Zorginstellingen kunnen drie certificaten behalen: brons, zilver en goud. Veel van de zorginstellingen die meedoen met de aanpak hebben inmiddels certificaten brons gehaald en enkelen hebben al het certificaat zilver ontvangen. Accolade heeft op 25 september voor haar locaties in Zeist en De Bilt het certificaat brons ontvangen. Van Biezen: “We zijn goed op weg, maar er kan nog veel meer. Dit is ook onze ambitie!”

Wil jouw gemeente of zorgorganisatie ook aan de slag met het verduurzamen van de zorg? Sluit je dan aan bij de provinciebrede aanpak!

Voor persinformatie:
karin.alberts@provincie-utrecht.nl06 53 72 80 69

Voor algemene vragen over de provincie Utrecht:
info@provincie-utrecht.nl030 258 91 11