Aardbeienboer uit Lopikerkapel investeert met hulp van provincie in klimaatbestendige teelt

Tussen rivieren de Enge IJssel en de Lek ligt het fruitteeltbedrijf van Jan Scholman (36) en zijn vrouw Judith (35). Het bedrijf uit Lopikerkapel heeft met een provinciale subsidie voor jonge landbouwers (JOLA) een innovatieve overkapping gebouwd. Onder deze overkapping zijn hun aardbeien beter bestand tegen weersextremen. Het JOLA-subsidiegeld is speciaal bedoeld voor jonge Utrechtse boeren die willen innoveren. “De eerste resultaten van de nieuwe overkapping zijn veelbelovend. De teelt heeft mooie productieresultaten gehaald met schitterende aardbeien van goede kwaliteit”, zegt boer Jan over het effect van de innovatie.  

Jan Scholman

Agrarische ondernemers Jan en Judith werken sinds 2012 samen aan hun bedrijf. Ze zijn gespecialiseerd in het dagvers leveren van aardbeien in de regio. De ondernemers willen hun producten zoveel mogelijk via een korte keten bij consumenten krijgen. “Ik heb altijd gedroomd van een eigen aardbeienkwekerij. Ik heb het bedrijf overgenomen van mijn toenmalige werkgever. Als zestienjarige ben ik ooit als werknemer begonnen bij dit bedrijf en nu ben ik de trotse eigenaar. We zijn een echte lokale voedselproducent. Bijna al onze producten worden lokaal afgezet bij supermarkten in de regio en we hebben een aardbeienautomaat voor ons bedrijf staan.”

Als zestienjarige ben ik ooit als werknemer begonnen bij dit bedrijf en nu ben ik de trotse eigenaar

Jan Scholman, fruitteler

Innovatie

Met de JOLA-subsidie geeft provincie Utrecht jonge agrariërs de mogelijkheid hun bedrijf op een toekomstbestendige manier in te richten. Dat kan bijvoorbeeld met zonnepanelen, het gebruik van innovatieve bemestingsmethoden of investeringen in klimaatbestendigheid. De subsidieregeling is bestemd voor agrariërs tot 41 jaar. Deze groep landbouwers kan tot een bedrag van 20.000 euro subsidie aanvragen voor maximaal drie investeringen.

De nieuwe overkapping van de fruittelers uit Lopikerkapel, is onderdeel van aanpassingen die het bedrijf doet aan het veranderende weertype in Nederland. “Het klimaat verandert, we zien steeds meer hittegolven. Om de aardbeienplanten hier beter tegen te beschermen, zijn we op zoek gegaan naar een duurzame overkapping waar aardbeien goed onder kunnen groeien. Wij hebben naar eigen inzicht aanpassingen gemaakt in de overkapping die uniek zijn in Nederland. De kap is hoger en luchtiger. Bij de eerste teelt bleken de aardbeienplanten gezonder en vitaler dan in andere percelen zonder dit type overkapping. Bijkomend voordeel van de hogere kap is dat het voor ons ook prettiger werken is”, legt de fruitteler uit.

Aardbeien

De nieuwe generatie boeren is de toekomst van de bedrijfstak

Gedeputeerde Hanke Bruins Slot

JOLA in 2021

Provincie Utrecht stelt de JOLA-regeling al meerdere jaren op rij open. Het fruitteeltbedrijf uit Lopikerkapel heeft voor het realiseren van de kap in 2019 gebruik gemaakt van deze subsidiemogelijkheid. Ook in 2021 worden er verspreid over onze provincie weer nieuwe projecten gerealiseerd, dankzij de JOLA-subsidie. De aanvragen zijn reeds binnen bij de provincie. In deze laatste openstelling had de provincie in totaal vier ton subsidie beschikbaar.

Gedeputeerde Hanke Bruins Slot van landbouw: “De provincie Utrecht hecht veel waarde aan het verduurzamen van de landbouwsector en zet in op het bevorderen van de korte keten met meer mogelijkheden voor regionale voedselproductie. De nieuwe generatie boeren is de toekomst van de bedrijfstak. Met de subsidie krijgen jonge boeren de kans hun bedrijf weer een stap verder te brengen.”

Fruitteelt

De realisatie is vlot verlopen, al met al een succesvol project

Jan Scholman, fruitteelthouder

Toekomst

Aardbeienboer Jan is blij met de kansen die de regeling zijn bedrijf geboden heeft. “We kunnen nu meer klanten blij maken met heerlijke lokale verse aardbeien. De realisatie is vlot verlopen. Al met al een succesvol project”, aldus Jan. Hij kijkt met vertrouwen naar de toekomst: “We zijn de afgelopen jaren hard gegroeid en zien nog volop kansen om mensen in de regio blij te maken met heerlijke verse aardbeien.”

Voor persinformatie:
ruben.kroeze@provincie-utrecht.nl, 06 40 97 18 49

Voor algemene vragen over de provincie Utrecht:
info@provincie-utrecht.nl030 258 91 11