Activiteitenprogramma La Vuelta Holanda feestelijk van start

Op 19 augustus start de Vuelta, één van de grootste wielerevenementen ter wereld, in Nederland. Het peloton trekt ook door de provincie Utrecht. In aanloop naar dit evenement worden er gedurende 100 dagen talrijke sportieve, culturele en feestelijke evenementen en activiteiten georganiseerd. Donderdag 12 mei werd de aftrap van dit activiteitenprogramma gegeven, dat onze regio rood zal laten kleuren tot aan de wielerwedstrijd in augustus.

Vueltabord top Amerongse berg
Op de top  Amerongse berg onthulden o.a. gedeputeerde Mirjam Sterk en Joop Zoetemelk, de laatste Nederlandse Vueltawinnaar, een speciaal bord om het hoogste punt van de Vuelta etappes in Nederland te markeren.

Het wielerpeloton van de Vuelta raast op 19 en 20 augustus door de provincie Utrecht. Na een ploegentijdrit in de stad Utrecht op vrijdag 19 augustus, vertrekt het peloton op de tweede dag van de koers voor een 183 km lange rit van ’s-Hertogenbosch naar Utrecht. De wielrenners doen hierbij de gemeenten Rhenen, Renswoude, Utrechtse Heuvelrug, Woudenberg, Leusden, Amersfoort, Soest, Zeist, De Bilt en Utrecht aan. Op de Amerongse berg, het hoogste punt van de Vuelta etappes in Nederland, kunnen de eerste punten worden behaald voor het bergklassement. De start- en landingsbaan op Park Vliegbasis Soesterberg vormt het podium van een tussensprint.

Vanaf 12 mei een Fiesta Roja!

Het wielerevenement wordt omlijst door een programma van diverse sportieve, culturele en feestelijke activiteiten. Vanaf 12 mei, 100 dagen voor de start van de Vuelta, tot en met de derde etappe op 21 augustus, worden er samen met inwoners, maatschappelijke organisaties, culturele instellingen, sportverenigingen, kunstenaars en ondernemersorganisaties tal van activiteiten georganiseerd. De activiteiten variëren van Spaanse festivals, fietstochten en exposities tot dikke banden races, het NK slowbiken en optredens, netwerkbijeenkomsten en educatieve programma’s. De regio kleurt rood door het Fiesta Roja van La Vuelta Holanda!

Activiteiten in de provincie Utrecht

Ook in onze regio is er vanaf 12 mei van alles te doen. Zo kan er meegedaan worden aan de toertocht langs de Hollandse Waterlinies of aan een tocht rond Amersfoort via het Keistad Fietsfestival of Vuelta033. Voor de historici biedt Huis Doorn een kijkje in het fietsleven van de tweede vrouw van Keizer Wilhelm, Hermine, die het fietsen op en rond dit terrein heeft geïntroduceerd. Ondernemers en bewoners van de Heuvelrug werken samen in de Plastic Vrij-dialoog om dit gebied, waar ook de Vuelta doorheen gaat, plastic-vrij te maken en houden. En voor de muziekliefhebber biedt Zeist een Spaans getint openingsconcert tijdens de Zeister Muziekdagen. Daarna kan er zelfs gespind worden op klassieke muziek bij Cycling in Concert. Dit kan niet alleen in Zeist, maar ook in De Bilt, Rhenen, Soest en Amerongen. Voor de jeugd zijn in diverse gemeenten dikke banden races, waarbij de winnaars door mogen naar de finale dikke banden race, die gehouden wordt op het officiële La Vuelta Parcours. Check www.vamosutrecht.nl voor alle activiteiten die in de regio Utrecht worden georganiseerd.

Maatschappelijke doelen

De Vuelta Holanda is voor de provincie Utrecht meer dan alleen een spectaculaire wielerronde. Gedeputeerde Mirjam Sterk: “Met het 100-dagen activiteitenprogramma willen we vooral ook maatschappelijke doelen op de agenda zetten. Denk bijvoorbeeld aan het stimuleren van mensen om meer te bewegen, om elkaar op te zoeken en samen activiteiten te ondernemen. Maar ook om te genieten van het Heuvelruggebied waar de Vuelta doorheen rijdt en samen zorg te dragen voor dit mooie gebied. Ik kijk er enorm naar uit om hier samen met de inwoners een fantastisch evenement van te maken.”

Meer informatie

Benieuwd wat er allemaal te doen is  in onze regio? Check dan vamosutrecht.nl
Op www.lavueltaholanda.com/evenementen staan alle activiteiten die in de provincie Utrecht en Noord-Brabant worden georganiseerd.

Voor persinformatie:
jytte.reichert@provincie-utrecht.nl06 18 54 01 37