Agrariër onderweg naar energieneutrale melkveehouderij

Jan Oskam (51) is melkveehouder in Leusden. Samen met zijn vrouw runt hij een melkveehouderij met 94 koeien en 50 pinken en kalveren die 950.000 liter melk per jaar produceren. Oskam heeft, met subsidie van de provincie Utrecht, geïnvesteerd in zijn bedrijf om energie te besparen. Hij is onderweg om een energieneutrale melkveehouderij te worden die klaar is voor de toekomst.

Oskam kreeg subsidie van de provincie om zijn bedrijf te verbeteren. De andere helft heeft hij zelf geïnvesteerd. “Ik heb aanpassingen in de compressor, de motor, van mijn melkrobot gedaan. Het doel was om energie te besparen; het verbruik is hierdoor gehalveerd. In het project werd het verbruik maandelijks gemonitord en dat was maar goed ook. Het blijft aandacht vragen om het verbruik op een laag niveau te houden. Uit de metingen bleek dat het stroomverbruik van het automatisch melksysteem toenam. In het project hebben we niet kunnen achterhalen waardoor dit kwam. Het stroomverbruik ging daarom niet omlaag, zoals gehoopt. Desondanks heb ik hierdoor veel geleerd over energie en elektriciteit en daar pluk ik nu de vruchten van.”

Jan Oskam met de stalverlichting. Foto Willem van Leuveren

Jan Oskam bespaart op zijn stalverlichting door de lampen efficiënt op te hangen. Foto's Willem van Leuveren

Verlichting aangepast

Met de opgedane kennis heeft Oskam de verlichting in zijn stal aangepast. “Er was altijd veel onnodig licht in de stal. Als het ging schemeren gingen alle lampen automatisch aan. Dat heb ik aangepast. Nu gaan er nog steeds automatisch lampen aan, maar een stuk minder. Ik kan handmatig een aantal lampen aandoen. Dat scheelt een derde op het stroomverbruik.”

Oskam is aan het onderzoeken of hij meer zonnepanelen gaat aanschaffen om energieneutraal te worden. “In 2012 hebben we een aantal zonnepanelen neergelegd. Genoeg voor een besparing van 20 procent van ons energiegebruik.”

Melkveehouder Jan Oskam

Toekomst

Oskam is naar eigen zeggen een melkveehouder met een frisse blik en op zoek naar mogelijkheden voor de toekomst. “We onderzoeken een andere manier van vee houden, een meer gewenste manier van boeren met meer natuur. Dat doen we samen met het landgoed Den Treek waar wij 50 hectare van pachten, LTO en de provincie Utrecht.” Of dat financieel haalbaar is weet Oskam niet. “We moeten wel onze rekeningen kunnen betalen.” Oskam zoekt dan ook naar een verdienmodel. “Ik wil mijn bedrijf klaarmaken voor de volgende generatie. Ik heb het bedrijf overgenomen van mijn ouders. Wellicht dat een van mijn drie zonen het bedrijf wil overnemen. Maar tot nu toe heb ik nog geen model gevonden.”

Biodiversiteit

“Het allermooiste van mijn bedrijf vind ik de plek. Naast de grond voor het vee, hebben we ook 4,25 hectare natuur. Met als doel de biodiversiteit te verbeteren. Deze gronden bemest ik niet en ik gebruik daar ook geen bestrijdingsmiddelen. Zo ontstaat er meer ruimte voor soorten kruiden en bloemen. Het gras wordt meerdere keren per jaar gemaaid en dat gebruiken we als voer voor onze koeien en jongvee.”

Corona

Momenteel is het door het coronavirus rustiger geworden op Oskams erf. “We hebben geen aanloop meer. De contacten die ik normaal had gaan nu telefonisch of via Whatsapp. De melk wordt natuurlijk nog wel steeds opgehaald. Maar desondanks zie ik de toekomst positief.”

Jan deed dit als één van de drie voorbeeldbedrijven binnen het project Energieneutrale melkveehouderij (ENM). Voor boeren is meer informatie te vinden op: https://lami.nl/thema/energiemanager

ruben.kroeze@provincie-utrecht.nl06  40 97 18 49, 030  258 20 60

info@provincie-utrecht.nl030 258 91 11