Bereikbaarheid regio Utrecht tijdens La Vuelta Holanda

Tussen 19 en 21 augustus is de wielertop in Nederland voor La Vuelta Holanda. Voor de derde keer start de Ronde van Spanje in het “buitenland”. Met drie schitterende etappes worden maar liefst 34 Nederlandse parcoursgemeenten aangedaan. Dit belooft een groot feest te worden. Omdat het een evenement in de openbare ruimte is, heeft dit gevolgen voor de bereikbaarheid van alle gemeenten waar de Vuelta doorheen gaat.

Etappe 2 La Vuelta Holanda 2022

Tijdens de eerste etappe op vrijdag 19 augustus koersen de renners met een ploegentijdrit van circa 23 kilometer door de straten van de Domstad. De teams starten bij de Jaarbeurs en fietsen vervolgens oostwaarts door de binnenstad.

De tweede etappe op zaterdag 20 augustus is een 183 kilometer lange rit van ’s-Hertogenbosch naar Utrecht. Tijdens die rit komt het peloton bij Rhenen onze provincie binnen. Vervolgens rijden de wielrenners via de gemeenten Renswoude, Utrechtse Heuvelrug, Woudenberg, Leusden, Amersfoort, Soest, Zeist en De Bilt richting de finish op het Utrecht Science Park.

Afsluitingen 19 en 20 augustus

Het verschilt natuurlijk per gemeente wanneer de lokale afsluitingen gelden en wat de impact op de bereikbaarheid is. Tijdens de eerste etappe op 19 augustus die door de stad Utrecht gaat zullen vooral gemeentelijke wegen afgesloten zijn. Een overzicht van deze afsluitingen en reis- en parkeeradviezen is te vinden op de website van La Vuelta Holanda.

Tijdens de tweede etappe, die door diverse Utrechtse gemeenten gaat, worden naast lokale wegen ook enkele provinciale wegen tijdelijk afgesloten. Dit betreft de N233, N225, N224, N227 en N237. Op https://www.lavueltaholanda.com/bereikbaarheid/ staat per gemeente aan de hand van bereikbaarheidskaarten aangegeven welke wegen zijn afgesloten en hoe het zit met de bereikbaarheid van specifieke locaties in de gemeenten. Het gaat hierbij om tijdelijke afsluitingen tussen circa 11.00 uur en uiterlijk 19.00 uur.

Aanpassing dienstregeling Openbaar Vervoer
De Vuelta heeft ook gevolgen voor de dienstregeling van Syntus Utrecht en U-OV. Op zowel 19 als 20 augustus is er een aangepaste dienstregeling voor het openbaar vervoer.
Diverse bus- en tramlijnen rijden tijdelijk niet, minder vaak of een kortere of andere route. Reizigers dienen rekening te houden met langere reistijden en extra overstappen en worden geadviseerd hun reis voor vertrek te plannen via de reisplannerOp de websites van de vervoerders is een overzicht te vinden van de aanpassingen per lijn. Zie hiervoor:

Bereikbaarheidsinformatie via social media

Vanaf 12 augustus krijgen mensen die zich binnen een bepaalde straal rondom het parcours bevinden een pushbericht via sociale media over de bereikbaarheid van het gebied tijdens de Vuelta. Hiervoor worden de kanalen Facebook, Instagram en de buurtapp Nextdoor gebruikt. In deze berichten komt te staan welke hinder zij kunnen verwachten en welke verkeersmaatregelen getroffen zijn. Deze informatie wordt verspreid in alle doorkomstgemeenten van de Vuelta en is gespecificeerd per gemeente.

Vragen over bereikbaarheid?

Voor mensen die behoefte hebben aan reisadvies op maat is er een chatfunctie beschikbaar. Via chatbot Mell wordt informatie gegeven over o.a. de meest geschikte parkeergelegenheid, doorkomsttijden van het peloton en omleidingen. Mell beantwoordt naar verwachting 80% van alle vragen. De overige vragen worden persoonlijk beantwoord door een medewerker.    

Meer informatie

Voor persinformatie:
jytte.reichert@provincie-utrecht.nl06 18 54 01 37