Bezoek bijzonder erfgoed tijdens Open Monumentendag 2020

Op zaterdag 12 en zondag 13 september zijn bezoekers weer welkom bij de Open Monumentendagen. Dit jaar in aangepaste vorm, met monumenten die fysiek of digitaal hun deuren openen. We adviseren iedereen niet zomaar op pad te gaan, maar goed te checken wat er dicht bij huis te bezoeken is en vooraf te reserveren waar mogelijk.

Postkantoor Neude hal

In Utrecht is het thema van de Monumentendag Leren en herwaarderen. Herwaardering komt terug in het verhaal van de forten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Veel van de Utrechtse forten stonden decennialang leeg, totdat ze gerestaureerd werden. Inmiddels zijn de meeste forten weer volop in gebruik. U kunt zes forten via een mooie fietsroute gratis bezoeken tijdens de Open Monumentendag, na reservering. De forten organiseren op deze dag vaak leuke activiteiten.

Erfgoedparels

U kunt ook diverse monumenten bezoeken die met steun van het Fonds Erfgoedparels van de provincie zijn of worden gerestaureerd. Neem bijvoorbeeld een kijkje bij Buitenplaats Doornburgh in Maarssen en de Pieterskerk in Breukelen. Of breng een bezoek aan de Domtoren in Utrecht of het onlangs geopende Post Utrecht - de bibliotheek in het voormalige postkantoor op de Neude. In Utrecht is er dit jaar veel aandacht voor de stadssingel, die in de jaren 1970 deels werd gedempt, maar begin september weer rond zal zijn. Monumenten langs het water vertellen het verhaal van de singel door de eeuwen heen, zoals bolwerk Sonnenborgh.

Compleet programma

Er is nog veel meer te zien en te beleven. Het programma per stad of regio is te vinden op: www.openmonumentendag.nl.

Volg de provincie op twitter

patricia.schalkwijk@provincie-utrecht.nl030 258 21 67

info@provincie-utrecht.nl030 258 91 11