Buurtinitiatief WIJKoken uit IJsselstein kanshebber landelijke Kern met Pittrofee

Twaalf provinciale vrijwilligersinitiatieven strijden om de Gouden Pittrofee. Dat is de prijs voor het beste buurtinitiatief van Nederland. Vanuit de provincie Utrecht zal het buurtinitiatief “WIJKoken” uit IJsselstein deelnemen. Zij wonnen eerder dit jaar de provinciale editie van de prijs. De vrijwilligers van het project koken maaltijden voor hun buren. Het is mogelijk om op jouw favoriete initiatief te stemmen en zaterdag 5 juni wordt bekend wie er wint.

Banner: Rondje Kern met pit.jpg

De jaarlijkse verkiezing daagt inwoners van de provincie uit om een droom voor hun buurt waar te maken. De provincie vindt het belangrijk dat ook kleine kernen in de provincie vitaal en leefbaar zijn en dat inwoners zelf met initiatieven kunnen komen ter verbetering van hun leefomgeving. Kern met Pit biedt initiatiefnemers informatie, workshops en begeleiding. Dit kan een buurtinitiatief een flinke impuls geven en bijdragen om een project daadwerkelijk te realiseren.

De landelijke winnaar wordt bepaald door een combinatie van een vakjury en een publiekstemming. Het winnende initiatief ontvangt €3000. Namens provincie Utrecht doet WIJKoken mee aan de landelijke finale. Door dit project kunnen buurtgenoten tegen kostprijs een heerlijke maaltijd krijgen. De maaltijden worden gemaakt door vrijwilligers. Het buurtinitiatief zorgt voor een ontmoetingsplek in de wijk.

Gedeputeerde Hanke Bruins Slot: “Kern met Pit ondersteunt initiatieven die echt vanuit de buurt zelf komen. Inwoners werken gezamenlijk aan het succesvol uitwerken van hun plan en Kern met Pit geeft ze een belangrijk steuntje in de rug. Het levert ontzettend waardevolle projecten op die de leefbaarheid in dorpen ten goede komt en het brengt buurtgenoten dichter bij elkaar.”

Finaledag

De finaledag op 5 juni bestaat onder meer uit verschillende rondes door provincies. In elke provincie worden fiets- of wandelroutes langs alle regionale Kern met Pitinitiatieven georganiseerd. Mensen kunnen deze routes individueel doen. De provincie Utrecht grijpt de kans om dit te combineren met een actie om zwerfafval te verzamelen. De eerste 100 aanmeldingen voor het rondje door de provincie Utrecht, krijgen een prikstok. Aanmelden kan via de website van Kern met Pit.

KNHM

De Kern met Pit verkiezing is een jaarlijkse verkiezing, georganiseerd door KNHM Foundation. De provincie Utrecht is partner. Naast deze samenwerking biedt provincie Utrecht verschillende soorten subsidies aan voor buurtschappen en dorpen om hun ideeën werkelijkheid te laten worden. Kijk op Subsidie Agenda Vitaal Platteland.