Buurtpluktuin Nieuwegein wint prijs voor beste buurtinitiatief provincie Utrecht

Buurtpluktuin Dotterbloem & Ereprijs uit Nieuwegein wint dit jaar de Kern met Pittrofee provincie Utrecht. Zij krijgen daardoor in totaal 2500 euro om te besteden aan hun project. Door het realiseren van de buurtpluktuin is er voor inwoners een groene plek ontstaan met fruitbomen en bloeiende planten. Bij de pluktuin zijn ook tuintjes aangelegd waar kinderen zelf iets kunnen zaaien en planten.

Kern met Pit

Kern met Pit ondersteunt initiatieven die echt vanuit de buurt zelf komen. Inwoners werken gezamenlijk aan het succesvol uitwerken van hun plan en Kern met Pit geeft ze een belangrijk steuntje in de rug. De strijd in de provincie Utrecht ging dit jaar tussen negentien uiteenlopende projecten, waarvan het initiatief van de Nieuwegeinse buurtpluktuin als winnaar uit de bus komt.

Een ander voorbeeld van een deelnemend project is ‘Maarsbergen aan tafel’. In dit project worden mensen samengebracht om te eten en elkaar te ontmoeten. Een andere deelnemend initiatief is de herinrichting en vergroening van een kerkplein in de Utrechtse wijk Lombok. Een vakjury en een online publiekstemming bepaalden samen dat de buurtpluktuin uit Nieuwegein de winnaar werd.

Kern met pit winnaars

Prijsuitreiking

Tijdens de digitale feestelijke bijeenkomst presenteerden Kern met Pitprojecten uit de provincie Utrecht hun resultaten. Alle negentien genomineerden ontvingen het predicaat ‘Kern met Pit’ en 1.000 euro voor hun project. De winnaar ging zelfs met 1500 euro extra naar huis. De winnaar zal zich presenteren tijdens de landelijke finale van Kern met Pit en mag het opnemen tegen winnaars uit andere provincies. De initiatiefnemers uit Nieuwegein maken daarmee zelfs nog kans op 3000 euro extra voor hun project.

Belang

Kern met Pit daagt inwoners van de provincie uit om hun droom voor hun buurt waar te maken. De projecten leveren waardevolle initiatieven op die de leefbaarheid in dorpen en buurten ten goede komt en het brengt buurtgenoten dichter bij elkaar. De provincie vindt het belangrijk dat ook kleine kernen in de provincie vitaal en leefbaar zijn en dat inwoners zelf met initiatieven kunnen komen ter verbetering van hun leefomgeving. Het platform biedt initiatiefnemers informatie, workshops en begeleiding. Dit kan een buurtinitiatief een flinke impuls geven en bijdragen om een project daadwerkelijk te realiseren.

Landelijke initiatief

De Kern met Pit (www.kernmetpit.nl) verkiezing is een jaarlijks en landelijke verkiezing georganiseerd door KNHM Foundation (Koninklijke Nederlandsche Heidemaatschappij) voor buurtprojecten. De provincie Utrecht is partner. Naast deze samenwerking biedt de provincie Utrecht verschillende soorten subsidies aan voor buurtschappen en dorpen om hun ideeën werkelijkheid te laten worden. Ben jij nieuwsgierig geworden? Kijk dan op Subsidie Agenda Vitaal Platteland.

ruben.kroeze@provincie-utrecht.nl, 06 40 97 18 49