Challenge Middenhuur van start met zeven projecten

De provincie Utrecht heeft zeven projecten geselecteerd voor de Challenge Middenhuur. De challenge helpt projecten die zich richten op middenhuur te versnellen en optimaliseren. Met externe expertise en intensieve begeleiding kunnen de projecten een stap verder zetten richting realisatie. Het zijn projecten van corporaties, beleggers, ontwikkelaars en gemeenten. Stec Groep is procesbegeleider van de challenge.

De provincie Utrecht heeft relatief weinig middeldure huurwoningen. En dat terwijl er een groeiende behoefte is. Steeds meer huishoudens zijn aangewezen op deze vrijesectorhuurwoningen. Een hypotheek voor een koopwoning krijgen ze niet en voor sociale huur komen ze niet in aanmerking. Het doel van de challenge is om het aanbod van middenhuurwoningen te vergroten. Daarbij is het belangrijk dat de woningen ook echt geschikt zijn voor middeninkomens, met passende prijsniveaus en een kwalitatieve afwerking.

Intensieve begeleiding

Van de twaalf aanmeldingen zijn zeven projecten geselecteerd door de jury. De jury bestaat uit Rob van Muilekom (gedeputeerde Binnenstedelijke ontwikkeling en Wonen provincie Utrecht), Rob van Gijzel (voorzitter Samenwerkingstafels Middenhuur en voormalig burgemeester Eindhoven) en Professor Edwin Buitelaar (Universiteit Utrecht en Planbureau voor de Leefomgeving). De komende maanden worden de projecten intensief begeleid door Stec Groep, de provincie Utrecht en externe experts. Begin 2020 maakt de vakjury tijdens een netwerkbijeenkomst de winnaar bekend.

Uiteenlopende projecten

De geselecteerde projecten zijn verschillend van aard: van concrete gebiedsontwikkelingen en transformaties tot markttoetsen voor corporaties en innovatieve ideeën voor het financieren van middenhuurprojecten, community building en doorstroming. Externe experts ondersteunen de projecten om concrete hick-ups weg te nemen. Bijvoorbeeld bij het opstellen van een anterieure overeenkomst, het uitvoeren van een haalbaarheidsonderzoek of het bij elkaar brengen van stakeholders.

De zeven projecten

De zeven projecten die ondersteuning krijgen:

  • Snellerpoort, Woerden (Groen-West en gemeente Woerden)
  • Luno, Houten (Wonam en gemeente Houten)
  • Pilot middenhuur via Woningnet (Woningnet, beleggers, gemeente Utrecht)
  • Verschillende locaties Soest (RV&O en gemeente Soest)
  • Garantstellingsfonds middenhuur (Maatschappelijk Financieren)
  • Planetenbaan, Maarssen (Waerdevast en gemeente Stichtse Vecht)
  • Spin-off Place2BU (Tessa van der Hart en gemeente Utrecht)

Voor persinformatie:
patricia.schalkwijk@provincie-utrecht.nl(030) 258 21 67

Voor meer informatie over de Challenge Middenhuur:
Vincent van Esch, vincent.van.esch@provicie-utrecht.nl06 211 245 80

Bart Dopper, Stec Groep, b.dopper@stec.nl06 501 257 64