Dankzij de Corona Overbruggingslening sterk uit de coronacrisis

Wat doe je als succesvolle startup die zich richt op minder voedselverspilling bij de horeca, als dezelfde horeca moet sluiten door de coronacrisis? Dan is het even slikken en daarna weer kansen zien. “We hebben deze periode gebruikt om ons product verder te verbeteren, zodat we het straks meteen breed kunnen uitrollen. Dankzij de Corona- Overbruggingslening (COL) en andere overheidssteun én het vertrouwen van onze investeerders konden we bijna ons hele team behouden.”

Orbisk.jpg

Aan het woord is Olaf van der Veen, een van de drie oprichters van Orbisk, een Utrechtse startup die kunstmatige intelligentie inzet om voedselverspilling tegen te gaan. “Medeoprichters Bart van Arnhem, Richard Beks en ik hebben allemaal bij grote organisaties gewerkt waar we met data bedrijfsprocessen verbeterden. Na een tijdje hadden we het gevoel dat we onze kennis wilden inzetten voor iets waar de wereld beter van wordt. Voedselverspilling is wereldwijd een groot probleem, een derde van al het geproduceerde voedsel wordt verspild. Slecht voor de planeet én kostbaar voor bedrijven.”

Slimme camera

Olaf vervolgt: “Het principe van ons product is eenvoudig. We hangen een slimme camera boven een afvalbak en deze maakt een foto van alles wat wordt weggegooid. De kunstmatige intelligentie onderscheidt het voedsel en registreert het tijdstip. Tegelijk meet een weegschaal onder de afvalbak het gewicht. Al deze gegevens zetten we in een online dashboard waar de ondernemer meteen mee aan de slag kan. De camera herkent allerlei soorten voedsel en context: plakjes komkommer van de snijplank, vlees dat uit de pan wordt weggegooid of etensresten van borden. Als er vaak iets uit de pan in de afvalbak verdwijnt, bereid je te veel eten en als er veel overblijft op het bord, zijn de porties te groot. Met deze kennis kun je als ondernemer de hoeveelheden aanpassen en veel voedsel en kosten besparen.”

Olaf van der Veen mede oprichter Orbisk.jpg

Contracten op pauze

De startup is in 2018 begonnen en snel gegroeid. “In augustus 2019 namen we onze eerste medewerker in dienst en in maart 2020 werkten meer dan 20 mensen bij ons”, vertelt Olaf. “We zaten tot die tijd nog in de prototypefase. De dag na de start van de eerste lockdown zouden we de eerste van ons uitontwikkelde productiemodel bij een klant gaan installeren. Dat ging niet door. Onze klanten - bedrijfscateraars, hotels en restaurants - gingen allemaal dicht. We hebben de contracten van onze bestaande klanten op pauze gezet en nieuwe contracten werden opgeschort. Van de ene op de andere dag lag de business stil. En in eerste instantie was er ook niets bekend over overheidssteun. Gelukkig kwam die snel op gang en bleven onze investeerders in ons geloven.”

COL

Orbisk vroeg een Corona-Overbruggingslening aan bij de Regionale Ontwikkelingsmaatschappij (ROM Utrecht Region). Dit is een noodkrediet voor innovatieve ondernemers en mkb-ers die in financiële problemen zijn gekomen door Covid19. Olaf: “We kwamen maar heel beperkt voor de NOW-regeling (werkgelegenheid) en Tegemoetkoming Vaste Lasten in aanmerking, omdat deze uitgaan van de omzet van het jaar daarvoor. Maar door onze snelle groei matchte die niet met de situatie in 2020. De COL was een welkome aanvulling. Onze eerste aanvraag werd afgewezen. Dankzij de hulp van het ondernemersloket ‘Utrecht Region Economische Alliantie’ (URECA) werd de tweede aanvraag wel gehonoreerd. Daar wisten ze meer over de voorwaarden van de COL en waarop de aanvraag werd beoordeeld.”

We hebben de tijd gebruikt om onze zaken goed op orde te krijgen

Olaf van der Veen

Sterker uit de crisis

Het team van Orbisk heeft afgelopen jaar niet bij de pakken neergezeten. “We hebben de tijd gebruikt om onze zaken goed op orde te krijgen”, vertelt Olaf. “We hebben onze uren geïnvesteerd in de schaalbaarheid van onze dienstverlening, zodat we het straks snel en breed kunnen uitrollen naar de grootste cateraars van Nederland en zelfs Europa en de wereld. Ook hebben we de technologie verbeterd en nog robuuster gemaakt. We staan er financieel iets minder, maar qua product een stuk beter voor nu. We staan klaar om onze dromen waar te maken. Ons doel is onverminderd om 100 miljoen kilo voedsel te besparen in 2025. Veel bedrijven willen duurzamer ondernemen, dat biedt kansen voor ons. ‘Never waste a good crisis’ wordt vaak gezegd. In ons geval gaat dat ook op. Ik denk dat we hier veel sterker uit komen.”

Ondersteuning startups en scale-ups regio Utrecht

Startups en scale-ups zijn een belangrijke aanjager van de economie en het vestigingsklimaat van de regio Utrecht. Ze dragen bij aan innovatieve oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. De provincie ondersteunt hen door onderzoek en deelname in de ROM Utrecht Region.

Voor de startups en scale-ups die in de problemen zijn gekomen door de corona-crisis is de COL-regeling in het leven geroepen. Voor andere corona-ondersteuning en advies kunnen ondernemers terecht bij het loket van URECA, waar de provincie als partner bij betrokken is.

saida.ahyad@provincie-utrecht.nl 06 21 32 99 55

info@provincie-utrecht.nl030 258 91 11