Danny de Vries aan de slag als verkenner na voorlopige verkiezingsuitslag Provinciale Staten

Bron: Provinciale Staten

Danny de Vries is door de lijsttrekkers in de Provinciale Staten van Utrecht aangewezen als verkenner. De opdracht die hij meekrijgt is om op een transparante manier duiding te geven aan de voorlopige verkiezingsuitslag die tot nu toe bekend is. Ook verkent hij welke mogelijkheden er liggen tot het vormen van een coalitie. Hij gaat vanaf maandag met alle politieke partijen in gesprek. 

Duidingsdebat Provinciale Staten 17 maart 2023

Anton Verleun, lijsttrekker van de BoerBurgerBeweging, neemt als grootste partij het initiatief tot deze verkenning. “Danny de Vries is nu burgemeester in Oudewater. Hij is iemand die uit de stad komt, maar nu ook bestuurder is van een plattelandsgemeente”, aldus Verleun. “We willen met deze keuze een brug slaan tussen het platteland en de stad. We staan ervoor open om deze kloof te dichten. In de verkenningsopdracht willen wij als BoerBurgerBeweging opnemen dat helder moet worden welke thema’s volgens de politieke partijen in Provinciale Staten gevoelig liggen.”

Duidingsdebat

Het duidingsdebat werd gevoerd door 15 politieke partijen die volgens de voorlopige uitslag een zetel hebben bemachtigd in Provinciale Staten. De lijsttrekkers van deze partijen waren door de commissaris van de Koning Hans Oosters uitgenodigd om hun conclusies te trekken over de verkiezingsresultaten die op dat moment bekend zijn.

De provincie Utrecht benadrukt dat de uitslagen nog een voorlopig karakter hebben. Op 24 maart stelt het Centraal Stembureau van de kieskring Utrecht de uitslag vast. Dan worden ook de voorkeursstemmen en eventuele restzetels verrekend. Deze bijeenkomst is in de Statenzaal vanaf 13:00 live bij te wonen. 

Voorlopige uitslag

De voorlopige uitslag kunt u terugvinden op www.kiesjouwutrecht.nl/uitslagen.   

BoerBurgerBeweging (7)
GroenLinks (7)
VVD (6)
D66 (5)
CDA (4)
PvdA (3)
Partij voor de Dieren (3) 
ChristenUnie (3)
VOLT (2) 
JA21 (2)
PVV (2)
SGP (2)
SP (1)
Forum voor Democratie (1)
50PLUS (1)

Voor persinformatie:
roel.breet@provincie-utrecht.nl06 43 24 64 02

Danny de Vries, verkenner
Danny de Vries, burgemeester van Oudewater, wordt verkenner en voert de eerste gesprekken na de voorlopige verkiezingsuitslag in de provincie Utrecht

(foto: gemeente Oudewater)