De provincie Utrecht kleurt groen met Schwung!

Alle inwoners van de provincie Utrecht kunnen vanaf 3 juni gebruikmaken van Schwung. Schwung is de oplossing die ervoor zorgt dat fietsers sneller op hun bestemming zijn en minder vaak hoeven te wachten voor een rood licht. De smartphone van de fietser, waar de Ik Fiets- of de Schwung-app op is geïnstalleerd staat in verbinding met de verkeerslichten op de route en daardoor wordt de fietser eerder gesignaleerd en kan er groen licht worden aangevraagd.

Wethouder Wim Vos van de gemeente Leusden en gedeputeerde Arne Schaddelee van de provincie Utrecht hadden dankzij Schwung de groene golf!

De voordelen van Ik Fiets x Schwung:

• Fietsers krijgen eerder kans op groen (geen prioriteit op andere weggebruikers, maar de fietser wordt wel eerder gedetecteerd).
  • Fietsers kunnen daardoor vaker doorfietsen, hoeven minder lang te wachten en zijn hierdoor sneller op de bestemming met meer comfort.
  • De app herkent anoniem de routes van de fietser, waardoor het proces van groen licht aanvragen steeds sneller en efficiënter wordt.
  • Door deelname via de Ik Fiets-app worden fietsers ook beloond met punten die ingewisseld kunnen worden voor leuke kortingen, vouchers, loterijprijzen of donaties aan een goed doel.

Als provincie vinden wij het belangrijk dat alle inwoners vlot, veilig en comfortabel kunnen fietsen. Daarom werken we onder andere aan het verbeteren van het regionaal fietsnetwerk, het realiseren van doorfietsroutes, maar ook door het inzetten van slimme mobiliteit. Schwung is daar een prachtig voorbeeld van. Data en communicatie worden omgezet naar voordelen voor de fietser!"

Gedeputeerde Arne Schaddelee

Feestelijke lancering

Op 3 juni, wereldfietsdag, is Schwung in samenwerking met de gemeente Leusden feestelijk gelanceerd. Samen met betrokkenen werd een route in Leusden gefietst. Wethouder Wim Vos: “In Leusden hechten wij veel belang aan het gebruik van de fiets en zetten we actief in op de digitalisering van mobiliteitsdata en slimme mobiliteit. In het concept Schwung komen deze aspecten mooi bij elkaar. Vanuit het streven naar een duurzame mobiliteitsontwikkeling zijn onze verkeerslichten voorzien van Schwung, zodat fietsen nog aantrekkelijker wordt. En het mooie is dat de voordelen van Schwung niet ophouden bij de gemeentegrenzen, maar je ze in de hele provincie Utrecht ervaart!”

Ik Fiets

Om gebruik te maken van Schwung kunnen fietsers de Ik Fiets-app downloaden. De provincie Utrecht heeft de Schwung-functionaliteit toegevoegd aan hun eigen Ik Fiets-app, waardoor alle voordelen voor fietsers gebundeld zijn in een applicatie. Ik Fiets is een fietsstimuleringscampagne van de provincie Utrecht en motiveert sinds 2019 inwoners van de provincie Utrecht vaker de fiets te pakken. De Ik Fiets-app zet gefietste kilometers om in punten. De punten kunnen in de app ingewisseld worden voor leuke kortingen, vouchers, loterijprijzen of donaties aan een goed doel. Fietsen is goed voor de mentale en fysieke gezondheid, vermindert stress en verhoogt productiviteit. Daarnaast bespaar je met het kiezen van de fiets, in plaats van de auto, CO2 én bespaar je op parkeer- en benzinekosten.

Om fietsers de nieuwe Schwung-functionaliteit te laten ervaren, zijn er drie routes uitgezet in Leusden (+- 20 km), Montfoort (+- 35 km) en Utrecht (+25 km). De routes komen langs meerdere verkeerslichten die werken met de Schwung functionaliteit. De Schwung functionaliteit in de Ik Fiets-app leert naarmate je meer fietst. Dat betekent dat het wellicht even duurt voordat de route herkend wordt.

Download de app

Download de Ik Fiets-app direct uit de Google Play Store of App Store. Schwung is een oplossing van Vialis (een VolkerWessels onderneming) en Infoplaza Mobility. Kijk voor meer informatie over Ik fiets op www.ikfiets.nl.

miranda.mens@provincie-utrecht.nl06 53 21 55 01