'De St. Franciscuskerk moet bewaard blijven'

Wat komt er kijken bij de restauratie van een kerk die dreigt te verzakken? En hoe financier je zo’n grote opknapbeurt? De St. Franciscuskerk in Oudewater ontving subsidie van het Fonds Erfgoedparels voor een grote restauratie. Hans Sluijs, voorzitter van de restauratiecommissie, vertelt hoe ze dit in Oudewater hebben aangepakt.

Hans Sluijs: “De St. Franciscuskerk is gebouwd in de periode 1881-1882. Het is logisch dat er na verloop van tijd af en toe restauraties nodig zijn. Maar toen er houtrot in de fundering ontstond door het lagere grondwaterpeil en de kerk dreigde te verzakken, was een forse opknapbeurt nodig. We hebben als restauratiecommissie toen een plan gemaakt waarvan we de eerste twee fasen nu hebben afgerond. Daarbij hebben we de vloer er uit gehaald en 200 boorpalen van zo’n 12 meter in de grond geplaatst, en met 1000 kuub beton en 180 ton ijzer een nieuwe vloer gestort. We starten nu met fase 3: het opknappen van de dwarsbeuk met de bijzondere gebrandschilderde ramen.”

Originele beelden en schilderingen

Wat maakt de kerk zo bijzonder? Hans Sluijs: “De St. Franciscuskerk is een van de weinige kerken die gespaard zijn gebleven bij de ‘tweede beeldenstorm’ in de jaren ’60 van de vorige eeuw. Daarin werd het interieur van de meeste kerken gemoderniseerd. Bij ons zijn de originele beelden en schilderingen nog bewaard gebleven. En de teksten in de kerk zijn in het Nederlands, in plaats van in het Latijn.”

Oudewaterse glazen

Hij vervolgt: “Een gebouw als dit moet bewaard blijven voor het nageslacht. We zijn daarom heel blij met de financiële steun van het Parelfonds en van het Rijk. Daarnaast draagt de Oudewaterse gemeenschap bij aan de restauratie via de Stichting Reddingsplan Franciscuskerk Oudewater. Voor de komende opknapbeurt zamelen zij geld in voor het herstellen van de gebrandschilderde ramen met de actie ‘De Oudewaterse glazen’. Daar is nog geld voor nodig. Daarover is alles te lezen op de website van de stichting.”

Vrijwilligers

Bij de aftrap van de derde restauratiefase op 8 april was ook gedeputeerde Mariëtte Pennarts aanwezig. “Het is goed te zien dat de restauratie van deze kerk met dit prachtige interieur zo leeft in Oudewater, mede dankzij de vele vrijwilligers. Met deze opknapbeurt kunnen de volgende generaties straks ook genieten van dit bijzondere cultureel erfgoed.”

Het Parelfonds draagt bij aan de restauratie van historische buitenplaatsen, industrieel erfgoed en kerken. De provincie vindt het belangrijk dat het erfgoed voor publiek toegankelijk is. De kerk is ook tijdens de restauratie op diverse momenten open voor bezoekers.

patricia.schalkwijk@provincie-utrecht.nl(030) 258 21 67

info@provincie-utrecht.nl(030) 258 91 11