Dertien Utrechtse foto’s in 'De Tweede Wereldoorlog in honderd foto’s'

Op 4 mei wordt bekend gemaakt welke honderd foto’s het Nederlandse publiek gekozen heeft voor “De Tweede Wereldoorlog in honderd foto’s”. We weten nu al dat maar liefst dertien van de vijfentwintig door de Utrechtse werkgroep ingezonden foto’s erin zijn opgenomen.

Commissaris van de Koning in de provincie Utrecht Hans Oosters is verheugd met de grote Utrechtse bijdrage aan het project. "Gelukkig is er een vorm gevonden om dit 75 Jaar Vrijheid project onder de huidige omstandigheden door te zetten. Beeld is een krachtig middel. De oorlogsbeelden in dit project zijn in staat om de afstand tot ons eigen verleden te verkleinen en ons collectieve geheugen aan te vullen met belangrijke verhalen. Ik ben zeer benieuwd naar de rest van de gekozen foto’s. Ik hoop dat zoveel mogelijk mensen de foto’s zullen bekijken en we op deze manier de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend houden en doorgeven aan de volgende generaties.”

In november vorig jaar startte in alle twaalf provincies (en in een fictieve dertiende provincie voor onze geschiedenis in Nederlands-Indië, de Antillen en Suriname) een bijzondere zoektocht naar de meest aansprekende Tweede Wereldoorlog-foto’s. Provinciale werkgroepen doorzochten voor het eigen grondgebied de beeldcollecties van archieven en musea, het publiek werd gevraagd uit de oorlogsjaren eigen foto’s aan te dragen.

Iedere provincie kwam tot 50 keuzes en stuurde daarvan 25 foto’s door naar het landelijke project. Uit de 325 door de provincies ingezonden foto’s heeft een publieksjury, onder voorzitterschap van Kamervoorzitter Khadija Arib, de honderd foto’s gekozen. Het resultaat is een veelzijdige en intrigerende verzameling van foto’s en verhalen. 75 jaar na de bevrijding geven deze foto’s een uniek inzicht in hoe we vandaag de dag in Nederland naar de jaren van oorlog en bezetting kijken.

De bekendmaking van de honderd foto’s zal online gebeuren. Op 4 mei verschijnen de honderd foto’s op www.in100fotos.nl en zendt de NOS, direct na de Dodenherdenking, een speciaal tv-programma over het project uit op NPO2 (20:35-21:25).

Utrechtse bijdrage

De Utrechtse gelegenheids-werkgroep klaarde in twee maanden tijd een enorme klus: uit de duizenden beschikbare Utrechtse WO2-foto’s werd een krachtige, diverse verzameling van vijftig foto’s samengesteld. Deze verzameling Utrechtse foto’s is met de titel “Oorlog in de provincie – de Utrechtse 50 foto’s” in februari en maart als tentoonstelling te zien geweest in Amersfoort en Stichtse Vecht. De overige mogelijkheden in o.m. Rhenen en Utrecht zijn afgelast vanwege de Coronacrisis.

Bij de bekendmaking van de vijftig Utrechtse foto’s op woensdag 15 januari jl. koos een uit alle 26 Utrechtse gemeenten genodigd publiek twaalf publieksfavorieten. Deze twaalf foto’s vormden samen met dertien keuzes door een vakjury de vijfentwintig foto’s die de Utrechtse werkgroep instuurde naar de nationale eindverkiezing. Vanmiddag wordt bekend gemaakt dat van de vijfentwintig ingezonden Utrechtse foto’s maar liefst dertien zijn opgenomen in De Tweede Wereldoorlog in honderd foto’s, een uitstekend resultaat!

De Tweede Wereldoorlog in honderd foto’s is een project in het kader van “75 Jaar Vrijheid”, uitgevoerd door het NIOD, op verzoek van Platform WO2. Mogelijk gemaakt door het ministerie van VWS en het vfonds.

Dit zijn de foto’s van Utrecht gekozen door de publieksjury: