Doorstroming dankzij Challenge Middenhuur

Sinds een paar maanden woont de 27-jarige Jelle Keppels in zijn nieuwe appartement in het Rachmaninoffplantsoen in Utrecht. Dit nieuwbouwproject is uitgeroepen tot winnaar in de Challenge Middenhuur. Met de challenge daagde de provincie Utrecht diverse partijen uit om hun woningbouwproject met middeldure huurwoningen te versnellen en optimaliseren. Dat is nodig, want het woningaanbod voor middenhuurders is beperkt. Daardoor stagneert de doorstroming in de woningmarkt. “Als dit niet op mijn pad was gekomen, had ik waarschijnlijk nog jaren vastgezeten in mijn oude woning,” vertelt Jelle in een interview.

Jelle Keppels

De woningmarkt zit op slot. Eén van de oorzaken daarvan is een gebrek aan doorstroming. In de provincie Utrecht zijn te weinig sociale en middenhuur woningen, terwijl de doelgroep groeit. Jelle verhuist twee jaar geleden, na zijn studie in Enschede, naar een studio in de stad Utrecht. “Ik had toen net een vaste baan en was allang blij dat ik een woning had gevonden.” Na een paar jaar wil hij ruimer gaan wonen, wat financieel ook mogelijk is. “Ik was niet wanhopig op zoek, maar een woning met een aparte slaapkamer leek me toch wel fijn. Ik merkte echter al snel dat het niet makkelijk was om iets passends te vinden.” Jelle is één van de vele woningzoekenden die tussen wal en schip belandt. Zijn inkomen is te hoog voor sociale huur en te laag voor vrije sectorhuur. “Ik vind het niet erg om meer huur te betalen, maar in de vrije sector wordt het al snel het dubbele. Dat is bijna niet haalbaar.”

Bevorderen doorstroming met Challenge Middenhuur

De provincie Utrecht zet zich al langere tijd in voor deze nijpende situatie. In 2019 riep ze daarom de Challenge Middenhuur uit. Gemeente Utrecht en vastgoedbelegger Bouwinvest wonnen deze challenge met de pilot ‘nieuwbouwproject Rachmaninoff’. Daarin zijn middenhuurwoningen met voorrang toegewezen aan mensen met een middeninkomen én mensen die een sociale huurwoning achterlieten. Gemeente Utrecht nam hiervoor voorrangregels rondom de toewijzing op in de huisvestingsverordening.

Succesvolle pilot winnaar Rachmaninoff

De pilot is een succes: alle 53 middenhuurwoningen van het Rachmaninoffplantsoen zijn verhuurd aan mensen uit deze inkomensvoorrangsgroep. Tien van deze huishoudens,  waaronder Jelle, kregen extra voorrang omdat ze een sociale huurwoning achterlieten. Jelle was weliswaar niet wanhopig op zoek, maar zocht toch geregeld online naar een woning. “Zo kwam ik terecht op de website van het project. Het was een schot in de roos, blijkt achteraf. Ik schreef mij in oktober in, kreeg in januari het bericht dat het appartement was toegewezen en verhuisde in april.”

Een passende woning voor iedereen

De provincie wil dat er de komende tien jaar 100.000 nieuwe woningen bij komen, waarvan de helft in het sociale of middensegment. Iedereen moet een woning kunnen vinden die past bij de persoonlijke voorkeur, gezinssituatie en portemonnee. Vooral de extra kamers vindt Jelle een groot voordeel. “Zeker nu in coronatijd is wonen, werken en leven in een studio niet ideaal. Als dit niet op mijn pad was gekomen, had ik waarschijnlijk nog jaren vastgezeten. Misschien was ik wel weggegaan uit Utrecht. Gelukkig is dat niet het geval. Waar ik nu woon past perfect bij me. In een fijne buurt, met een aparte slaapkamer en studeerkamer én het is betaalbaar. Ik zit hier voorlopig nog wel.”

patricia.schalkwijk@provincie-utrecht.nl030 258 21 67

info@provincie-utrecht.nl030 258 91 11