Een middeleeuws pand verduurzamen? Deze zorginstelling laat zien dat het kan

Verduurzamen van een zorgorganisatie in een middeleeuws pand, is dat mogelijk? Het Bartholomeus Gasthuis bewijst dat het kan. Deze zorginstelling uit Utrecht heeft allerlei maatregelen getroffen om hun bedrijfsvoering en het 653 jaar oude gebouw duurzamer te maken. Met minder voedselverspilling, energiebesparing en verantwoord omgaan met afval als resultaat.

Het Bartholomeus Gasthuis heeft in 2016 de Green Deal duurzame zorg getekend, die deel uitmaakt  van een provinciebrede aanpak waarbij zorginstellingen, gemeenten en provincie samenwerken.

Marie Jose Kavelaars (Bartholomeus Gasthuis, Regentenzaal)

Doseerapparatuur

Marie-José Kavelaars, facilitair manager van het Bartholomeus Gasthuis, vertelt over de verduurzaming. We zijn aan de slag gegaan met alle thema’s van de Milieuthermometer Zorg, een hulpmiddel bij het verduurzamen op allerlei gebieden, van energie en vastgoed tot schoonmaak. We hebben bijvoorbeeld doseerapparatuur aangeschaft voor schoonmaakmiddelen, waardoor we met een vaste, juiste -lagere- dosering werken. Hierdoor komen er minder milieubelastende stoffen in het afvalwater terecht. Ook bij de zorgcollega’s is veel draagvlak voor de aanpak. Zo worden niet gebruikte medicijnen nu opgehaald en naar de apotheek gebracht. ”

Voedselverspilling

Marie-José vervolgt: “Voedselverspilling hebben we ook aangepakt. We koken voor de bewoners van onze groepswoningen en daarbij hebben ze de keuze uit verschillende menu-opties. We vragen naar de voorkeur van bewoners en het eten dat overblijft, gaat terug naar de keuken. De kok kan zo zien wat populair is en wat niet. Als er bijvoorbeeld minder rundervinken worden gegeten, dan koopt hij deze de volgende keer minder in. En de voedselresten die toch overblijven worden ingezameld. Daar wordt bio-energie van gemaakt.”

Uitdaging historisch pand

“We hebben ons pand waar mogelijk geïsoleerd, led verlichting geplaatst en tl-buizen vervangen. De uitdaging in zo’n oud pand is om te kijken wat er wél kan. Daarom hebben we nu SDE subsidie aangevraagd om zonnepanelen te plaatsen op de aanbouw uit de jaren ’80. Op het dak van het historische bouwdeel gaat dat natuurlijk niet. Als kleine zorgorganisatie hebben we gelukkig ook partners die helpen bij de verduurzaming. Zo wilden we onze historische Regentenzaal graag renoveren en daarbij het energieverbruik verlagen, met bijvoorbeeld voorzetramen en ledlampen. Maar dat is een kostbare zaak. Dankzij allerlei fondsen is dat gelukt en hebben we in 2019 de gerenoveerde zaal weer kunnen openen. Verder ben ik heel blij dat we een technisch beheerder hebben kunnen aannemen, het verduurzamen van dit gebouw vraagt immers veel specifieke kennis.“

Eigen ideeën

“Veel van onze bewoners wonen in serviceappartement. Het leuke is dat zij ook met eigen ideeën komen. Zo wilden zij graag hun afval gescheiden inzamelen. Ze hadden toen zelf het idee om gescheiden afvalbakken in ons winkeltje te zetten, waar de bewoners hun afval naar toe konden brengen.”

Provinciebrede aanpak

Al 22 zorgorganisaties in de provincie Utrecht tekenden de Green Deal Duurzame Zorg. In deze samenwerkingsovereenkomst beloven organisaties te verduurzamen. De provincie en gemeenten delen kennis, denken mee en verlagen waar mogelijk drempels. De verduurzaming wordt zichtbaar gemaakt met behulp van de milieuthermometer. Zorginstellingen kunnen drie certificaten behalen: brons, zilver en goud. Marie-José: “De betrokkenheid van bewoners en collega’s motiveert ons om steeds een stapje verder te gaan. We hebben in 2019 het certificaat Brons gehaald, daar zijn we heel blij mee. En we gaan zeker door, op naar zilver!”

Meer informatie

Wil jouw gemeente of zorgorganisatie ook aan de slag met het verduurzamen van de zorg? Sluit je dan aan bij de provinciebrede aanpak.

Volg de provincie op twitter

patricia.schalkwijk@provincie-utrecht.nl030 258 21 67

info@provincie-utrecht.nl030 258 91 11