Eerste spaarpaal provincie Utrecht in De Bilt

De eerste spaarpaal in de provincie Utrecht is aan het zuidelijke deel van de Hessenweg in  gemeente De Bilt onthuld door gedeputeerde Arne Schaddelee (mobiliteit) en wethouder Brommersma (kern De Bilt). De spaarpaal is een snelheidsmeter die goed gedrag beloont met geld: wie zich aan de snelheid houdt, spaart mee voor een investering in de buurt. De spaarpaal prikkelt mensen zo op een positieve manier om niet harder dan de toegestane 30km per uur te rijden.

spaarpaal verkeer De Bilt

Foto: (v.l.n.r.) Wethouder Anne Brommersma, gedeputeerde Arne Schaddelee (aan het stuur in de auto) en Jasper Wentink namens de bewoners van Hessenweg Zuid bij de spaarpaal.

Sparen voor de buurt

Elke keer dat iemand de paal passeert binnen de toegestane snelheidslimiet van 30km per uur, komt er ongeveer 1 cent in de spaarpot. Het totaalbedrag komt uiteindelijk ten goede voor de buurt. Met ruim 2000 verkeersbewegingen per dag, ook in coronatijd, kan dat bedrag oplopen tot zo’n 1.000 euro. In het geval van de Hessenweg in De Bilt komt het eindbedrag in overleg met de aanwonenden ten goede aan plantenbakken in de straat.

Stimuleren verkeersveiligheid

Met de introductie van de Utrechtse spaarpaal willen provincie en deelnemende gemeenten de verkeersveiligheid stimuleren naar Brabants voorbeeld. Daar werd de spaarpaal namelijk in 2018 met succes geïntroduceerd. De Utrechtse spaarpaal zal tot begin februari aan de Hessenweg blijven staan. Daarna verhuist de spaarpaal naar een van de andere gemeenten die bij de provincie Utrecht hun interesse kenbaar hebben gemaakt. Arne Schaddelee: ‘De wortel en de stok zijn allebei nodig om de snelheid omlaag en het verkeer veilig te krijgen.’

marlies.verhoef@provincie-utrecht.nl06 18 30 04 72

info@provincie-utrecht.nl030 258 91 11