Eurowoningen Leusden op weg naar Aardgasvrij: bewoners aan het stuur!

Leusden wil een Rijkssubsidie in het kader van een Proeftuin Aardgasvrij Wijk (PAW). Het Rijk wil met die subsidie bestaande wijken aardgasvrij helpen worden. De wijk Rozendaal met 476 Eurowoningen deed in 2018 en 2020 ook een aanvraag, maar paste die keren niet voldoende binnen de criteria van het Rijk. De huidige aanvraag, waarbij een buurtteam een stap-voor-stap aanpak heeft gemaakt en alle wijkbewoners actief betrekt, doet dat wel. Gedeputeerde Huib van Essen die vandaag samen met wethouder Fenneke van der Vegte de Eurowoningenwijk bezocht, ondersteunt de aanvraag voor een rijkssubsidie van Leusden. 

 

eurowoningenLeusden

De wijk Rozendaal met 476 drive-in woningen is van grote stedenbouwkundige waarde. Toen de wijk in 1970 werd opgeleverd, trok dat wereldwijd de aandacht omdat het gezien werd als fraai voorbeeld van Structuralisme. De geschakelde woningen zijn gebouwd rond 12 pleinen, de wijk heeft veel openbaar groen en een eigen zwembad en tennisbaan waarvan het beheer in handen is van een door inwoners opgerichte stichting. 

Comfortabel en energiezuinig

De Eurowoningen zijn inmiddels 50 jaar oud en hebben last van tocht, vocht- en schimmelproblemen. Een enthousiast buurtteam heeft een buurtplan opgesteld om de huizen toekomstbestendig te maken: comfortabel, energiezuinig en uiteindelijk aardgasvrij.

In het Buurtplan dat een groep van actieve bewoners opstelde (samen met het bewonerspanel op basis van resultaten uit buurtenquêtes), staat een stap-voor-stap aanpak beschreven om de woningen voor te bereiden op een aardgasvrije toekomst. Deze aanpak beschrijft de technische mogelijkheden voor onder meer vloerisolatie, dak- en gevelisolatie en kierdichting. Ook staan de beschikbare subsidies en financieringsmogelijkheden op een rij.  Een goede isolatie en een lage temperatuur(vloer)verwarming zijn nodig om uiteindelijk via een individuele all-electric warmtepomp aardgasvrij te worden.

Criteria proeftuin aardgasvrij

De communicatie met de woningeigenaren om te investeren in de eigen woning doet het Buurtteam zelf. Hiervoor tekenden de gemeente en bewoners onlangs een samenwerkingsovereenkomst.

De stap-voor-stap aanpak en de grote mate van participatie van de bewoners past naadloos in de criteria die het ministerie van Binnenlandse Zaken opstelde om tijdens de derde ronde Proeftuin Aardgasvrij in aanmerking te komen voor een subsidie. Tijdens deze ronde zijn 47 aanvragen uit het hele land ingediend en zullen uiteindelijk 10 tot 12 aanvragen gehonoreerd worden. In totaal is 50 miljoen euro beschikbaar voor de derde ronde Proeftuin Aardgasvrij Wijk. In de eerste twee rondes was telkens 100 miljoen beschikbaar. Er zijn momenteel 50 proeftuinen in Nederland, waarvan 1 in de provincie Utrecht: de wijk Overvecht.

Relevant en leerzaam

Gedeputeerde Huib van Essen liet zich vandaag rondleiden door de wijk, bekeek een huis dat bezig is met verduurzamen en sprak met leden van het buurtteam. Hij is onder de indruk van de gedrevenheid van de bewoners: ‘Het sterke aan deze aanpak is dat het echt samen met de inwoners gebeurt. Alles staat in de startblokken: men kan meteen aan de slag. De oplossing met een warmtepomp zie je nog niet veel bij de huidige 50 proeftuinen. De Leusdense aanpak is ook voor  andere jaren 70-woningen in Nederland relevant en leerzaam.’

Wethouder Fenneke van der Vegte: ‘De bewoners zitten aan het stuur en de gemeente faciliteert daarbij in nauwe samenwerking zo goed mogelijk. Met alle partijen werken we samen in het Wijkkompas om tot een goede uitvoering te komen. We organiseren collectieve aanpakken en bijbehorende financieringsconstructies waardoor de maatregelen betaalbaar worden voor bewoners. Deze en andere afspraken zijn met een samenwerkingsovereenkomst bekrachtigd. Daarmee zijn alle ingrediënten aanwezig om van de wijk Rozendaal een toekomstbestendige wijk te maken.’

Veenendaal en De Bilt

Naar verwachting beslist het ministerie van Binnenlandse Zaken in het eerste kwartaal van 2022 welke aanvragen gehonoreerd worden.

Naast Leusden, hebben twee andere Utrechtse gemeenten een aanvraag ingediend. Veenendaal wil een bedrijventerrein aardgasvrij maken door isolatie en maatwerk all-electric oplossingen. De Bilt wil een woonwijk verwarmen met behulp van warmte uit een rioolzuiveringsinstallatie. Ook deze aanvragen worden van harte ondersteund door de provincie Utrecht.

Voor persinformatie:
karin.alberts@provincie-utrecht.nl06 53 72 80 69