Experiment met boomveren langs het Fietspad van de Toekomst

Langs het fietspad van de N225 ter hoogte van het ecoduct bij Elst is een boomveer geplaatst. De boomveer is de tweede pilot op het Fietspad van de Toekomst, waar de provincie Utrecht experimenteert met fietsinnovaties. Boomveren zijn lichtgewicht bomen die niet met hun wortels in de bodem staan, maar in een technische constructie die nauwelijks ruimte vraagt. Op dit moment onderzoekt de provincie Utrecht samen met boomkwekerij Ebben waar langs het Fietspad van de Toekomst er nog meer boomveren kunnen worden geplaatst.

Boomveer afbeelding

Met behulp van boomveren kunnen er toch bomen langs fietspaden staan, op plekken waar dat eigenlijk niet kan. Hierdoor kunnen fietsers meer in het groen en dus ook meer beschut fietsen.  Daarnaast wordt onderzocht of de boomveren stroom op kunnen wekken. Doordat de bomen niet met hun wortels in de grond staan en ruimte krijgen om te bewegen in de wind, kan de pendelbeweging die de boom maakt energie opleveren. In de pilot wordt getest hoe de stroom die de boom opwekt gebruikt kan worden om de boomveer zelfvoorzienend te maken. En of in de toekomst die stroom zou kunnen worden gebruikt voor verlichting langs de fietspaden, of voor het opladen van elektrische fietsen.

Fietspad van de Toekomst

Om innovatieve ideeën op te halen over de toekomst van het fietspad én om met de regio in gesprek te gaan, schreef de provincie Utrecht de prijsvraag ‘Het Fietspad van de Toekomst’ uit. Met deze prijsvraag werden zowel bedrijven als particulieren opgeroepen om vernieuwende ideeën te bedenken die het fietsen aantrekkelijker maken. De boomveer was één van de winnende ideeën van de prijsvraag Fietspad van de Toekomst en door Boomkwekerij Ebben B.V. uit Cuijk bedacht. Ook de andere winnende ideeën worden uitgetest op het fietspad langs de N225 tussen Doorn en Leersum, zoals de Bliksemsnelle Baan (link).

Op weg naar dé fietsregio

Er is bij bedrijven, onderzoeksinstellingen en overheden in de regio Utrecht veel expertise en innovatieve kennis over fietsen aanwezig. Door meer samen te werken en kennis uit te wisselen stimuleren we innovaties voor slim, duurzaam en veilig fietsen. Zo komt Utrecht steeds meer op de kaart als internationaal fietskennis- en innovatiecentrum.

Blijf op de hoogte van www.fietspadvdtoekomst.nl.

femke.bakker@provincie-utrecht.nl 06 21 12 46 47

info@provincie-utrecht.nl030 258 91 11