Experts gezocht om VvE’s te ondersteunen bij verduurzaming appartementen

De nieuwe BV ‘Duurzame Vereniging van Eigenaren’ (DVvE) is op zoek naar verduurzamingsexperts die Verenigingen van Eigenaren (VvE’s) gaan helpen hun appartementencomplex te verduurzamen. Eind 2023 wil de DVvE dat zo’n 70 VvE’s een besluit hebben genomen over hoe ze gaan verduurzamen en dat de renovatiemaatregelen zijn gestart. De DVvE is opgericht door de Regionale Ontwikkelingsmaatschappij (ROM) met ondersteuning door provincie Utrecht.

VVE Utrecht

De provincie Utrecht wil z.s.m. maar uiterlijk 2050 CO2-neutraal zijn; dat sluit aan bij de afspraken die in het klimaatakkoord zijn gemaakt. Dat betekent (onder andere) dat alle woningen tegen die tijd zo min mogelijk duurzame energie gebruiken en geen gebruik meer maken van aardgas. Dit geldt niet alleen voor eengezinswoningen, maar ook voor appartementen. Samenwerking met bedrijven, organisaties en inwoners is hiervoor cruciaal.

Stimulering VvE’s

Voor appartementencomplexen, die vaak georganiseerd zijn in VvE’s is de opgave om te verduurzamen complexer, omdat er meerdere eigenaren zijn en de besluitvorming ingewikkelder is. Om VvE’s te stimuleren ook aan de slag te gaan met het verduurzamen van hun appartementengebouw, heeft de DVvE in samenwerking met de provincie Utrecht en de Regionale Ontwikkelingsmaatschappij (ROM) een plan gemaakt, waarvoor 23 ‘VvE verduurzamingsexperts’ worden gezocht.

Ondersteuning bij te nemen stappen

De verduurzamingsexperts starten dit najaar met het bieden van ondersteuning aan VvE’s op het gebied van besluitvorming, energie, financiën, bouwkunde en juridische zaken. Door de ondersteuning wordt het voor VvE’s eenvoudiger om stappen richting verduurzaming te zetten. De ondersteuning moet leiden tot een plan van aanpak en concrete besluitvorming.

Eind 2023 starten met uitvoering

Het doel van de aanpak is dat eind 2023 circa 70 VvE’s een besluit hebben genomen over hoe ze gaan verduurzamen en dat de renovatiewerkzaamheden zijn gestart.

Aanmelden

De inschrijving voor VvE-verduurzamingsexperts staat open van 15 juli tot en met 13 september. Meer informatie vindt u op TenderNed.

DVvE en kan deze dienstverlening dankzij een Europese ELENA subsidie en garantstelling van de provincie Utrecht aanbieden.

Voor persinformatie:
karin.alberts@provincie-utrecht.nl06 53 72 80 69