Fiets- en voetgangerstunnels in Cothen en Lopik opgeknapt en opgefleurd

De opgeknapte tunnels onder de N229 in Cothen en onder de N210 in Lopik zijn deze week opgeleverd. In beide tunnels is fleurige kunst aangebracht om graffiti te ontmoedigen en ‘verloedering’ tegen te gaan. Een opgeknapte tunnel die voorzien is van kunst, geeft voetgangers en fietsers bij het passeren een veilig gevoel.

Kunst in voetgangerstunnel onder de N210 in Lopik
Kunst in Letscherttunnel in Lopik

De werkzaamheden aan de tunnels zijn medio september gestart en afgelopen week afgerond. Naast het aanbrengen van kunst, is in de fietstunnel in Cothen ook nieuwe ledverlichting aangebracht. Omdat beide tunnels open konden blijven tijdens de werkzaamheden ondervonden fietsers en voetgangers geen hinder van de werkzaamheden.

Fleurige kunst

De kunstenaar die de kunst in beide tunnels heeft aangebracht is Johe van der One, een tattoo artist afkomstig uit Spanje en woonachtig in Zierikzee. Om de kunst goed te laten hechten is de wand eerst voorbewerkt door Topcoat Nederland die na afloop ook een beschermlaag heeft aangebracht. Gekozen is voor kunst in het thema veldbloemen. Dit thema was al verwerkt in het tegelmozaïek bij de trappen van de fietstunnel in Cothen. Zo vormt de aangebrachte kunst in de tunnel een mooie eenheid met de in- en uitgangen van de fietstunnel.

Opgeknapte fietstunnel onder de N229 in Cothen
Kunst in fietstunnel onder de N229 in Cothen

Sociale veiligheid

De tunnels zijn door de provincie opgeknapt en verfraaid om graffiti te ontmoedigen en ‘verloedering’ tegen te gaan. Een tunnel die is opgeknapt en voorzien is van kunst, geeft voetgangers en fietsers een veiliger gevoel (sociale veiligheid).

miranda.mens@provincie-utrecht.nl, 06 53 21 55 01