Fiets langs oeroude verdedigingslinies

De provincie Utrecht heeft drie nieuwe fietstochten gelanceerd, de Waterlinies Weekendtochten van 100 tot 125 kilometer, die u natuurlijk ook doordeweeks mag fietsen. U trapt heel wat kilometers weg door vijf mooie oude verdedigingslinies in de provincie die het unieke verhaal vertellen van de Romeinse Limes, de Oude Hollandse Waterlinie, de Grebbelinie en de Hollandse Waterlinies (Nieuwe Hollandse Waterlinie en de Stelling van Amsterdam samen). Al trappend ontdekt u de spannende verhalen achter de waterlinieforten en geniet u van bloeiende voorjaarsvelden.

Fietser rust uit langs Waterlinie fietsroute

U kunt overal in onze provincie starten en fietst in no time het prachtige groene waterliniegebied in. De routes vertellen het verhaal van 2000 jaar militaire geschiedenis en onze eeuwenlange strijd tegen de vijand waarin water een hoofdrol speelde. Nergens ter wereld zijn waterbeheerders namelijk zo creatief als in Nederland, waar een groot deel onder zeeniveau ligt. Dijken, dammen en sluizen houden de voeten droog, maar blijken ook handig bij het onder water zetten van een stuk land om een hindernis op te werpen voor de vijand; te diep om doorheen te waden, te ondiep om te bevaren. En zo ontstonden in de loop der eeuwen onze unieke militaire verdedigingslinies met forten, sluizen, strategisch landschap en bijzondere natuur.

Boost ondernemers

Rob van Muilekom, gedeputeerde cultuur en erfgoed provincie Utrecht: "De Hollandse Waterlinies en de Limes zijn niet voor niets UNESCO Werelderfgoed, het is iets om trots op te zijn. De verdedigingslinies geven onze provincie karakter en een uniek verhaal en het waterliniegebied vormt een mooie groene oase waar inwoners op adem kunnen komen. Deze fietstochten brengt u op verrassende plekken en maken dit bijzondere militaire erfgoed in onze achtertuin beleefbaar. Tegelijkertijd geven ze een boost aan lokale ondernemers op de route. Die vindt u soms op bijzondere plekken, op stoere forten of in oude vestingstadjes."

Voor persinformatie:
patricia.schalkwijk@provincie-utrecht.nl06 51 99 45 32