Fietsen langs toekomstige kustlijn van Nederland

Op maandag 14 juni hebben 700 deelnemers meegedaan aan de Climate Classic. Een fietstocht van 375 kilometer door zeven provincies, van Breda naar Groningen. De fietstocht ging langs 'de toekomstige kustlijn van Nederland'. Zo is ludiek aandacht gevraagd voor de urgentie van de klimaatcrisis. Gedeputeerden Arne Schaddelee en Huib van Essen hebben de 70 kilometer vanaf Vianen tot aan Spakenburg in de Provincie Utrecht meegefietst.

Fietsen voor klimaatcrisis - Arne en Huib bij de start

Om de urgentie van de klimaatverandering onder de aandacht te brengen werd voor het tweede jaar op rij deze fietstocht georganiseerd. Op deze manier werd op een ludieke manier opgeroepen om landelijk meer geld en energie te stoppen in de aanpak van de klimaatcrisis om de doelstellingen uit het klimaatakkoord te kunnen halen.

Als provincie Utrecht willen we de energietransitie versnellen en gezonde mobiliteit stimuleren, met meer geld voor openbaar vervoer en de fiets. Ook hebben we over een paar jaar een CO2 neutraal wagenpark voor onze openbaar vervoerders. Dat vraagt forse investeringen, maar levert een flinke vermindering aan CO2-uitstoot. Daarom fietsten gedeputeerden Arne Schaddelee (duurzame mobiliteit) en Huib van Essen (Energietransitie) mee met deze tocht. Zij overhandigden staatssecretaris Stientje van Veldhoven, die ook meefietste, een oproep namens provincie Utrecht om als Rijk de Energietransitie en het CO2-neutrale OV krachtig te ondersteunen. Met als motto: als er niets gebeurt, ligt straks Zeist aan zee. En dat willen we natuurlijk te allen tijde voorkomen.

Route Climate Classic 2021

Radio items

NPO Radio 1 heeft een item gemaakt over de Climate Classic, dat op 2:52:34 van deze uitzending te horen is: https://www.nporadio1.nl/uitzendingen/nos-radio-1-journaal/9821d836-2b66-4b66-9569-a589e8673f93/2021-06-14-nos-radio-1-journaal

Voor persinformatie:
karin.alberts@provincie-utrecht.nl06 53 72 80 69