Fietsers positief over boomveren

Al ruim een half jaar staat er een rij boomveren langs het fietspad bij bedrijventerrein Remmerden (N225) in Rhenen. En ze zorgen voor positieve reacties, blijkt uit een tussentijds onderzoek onder 40 langsrijdende fietsers. Zo zorgen de boomveren niet alleen voor minder wind tijdens het fietsen, maar ook voor meer schaduw, vertelt de helft van de ondervraagden. De boomveren worden zelfs zo goed ontvangen dat 80 procent van de ondervraagden graag zou willen dat de boomveren op meer plekken worden geplaatst.  

Boomveer

Boomveren zijn lichtgewicht bomen die niet met hun wortels in de bodem staan, maar in een technische constructie die nauwelijks ruimte vraagt. Dit zorgt ervoor dat de bomen op plekken kunnen staan waar dat normaal gesproken niet kan vanwege kabels en leidingen. De boomveren blijven minimaal twee jaar staan. Ondertussen wordt ook onderzocht of de boomveren stroom kunnen opwekken.   

Fietspad van de Toekomst 

De boomveren maken deel uit van een pilot die is opgezet naar aanleiding van de prijsvraag ‘Het Fietspad van de Toekomst’. Deze prijsvraag schreef de provincie Utrecht eind 2019 uit om innovatieve ideeën op te halen over de toekomst van het fietspad én om met de regio in gesprek te gaan. Zowel bedrijven als particulieren werden opgeroepen om vernieuwende ideeën te bedenken die het fietsen aantrekkelijker maken. De boomveer van Boomkwekerij Ebben was één van de winnende inzendingen.

De boomveer: Fietspad van de Toekomst.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via www.fietspadvdtoekomst.nl.

Voor persinformatie:
miranda.mens@provincie-utrecht.nl06 53 21 55 01