Fietsverlichtingscampagne provincie Utrecht vindt dit jaar online plaats

De nieuwe fietsverlichtingscampagne ‘AAN in het donker’ vindt in de provincie Utrecht online plaats, en wel op Instagram. Deze campagne wijst jongeren via een social media campagne op het gebruik van fietsverlichting.

fietsverlichting

Iedereen weet het: fietsen met verlichting is een stuk veiliger. Niet alleen voor de fietser, maar ook voor alle andere verkeersdeelnemers. Uit onderzoek blijkt dat goede fietsverlichting zorgt voor twintig procent minder ongevallen in het donker. Steeds meer mensen beseffen dat. Maar vooral onder de jongeren kan dit nog beter. De campagne ‘AAN in provincie Utrecht’ richt zich met name op die doelgroep. De campagne herinnert jongeren eraan om hun fietsverlichting op orde te hebben én aan te zetten, juist in deze donkere dagen.

Social media campagne

Vanwege de doelgroep (jongeren tussen de 16 en 24 jaar) is gekozen voor een campagne die zich vooral op social media afspeelt. Enkele influencers uit de provincie Utrecht posten in de periode tot februari 2021 filmpjes op Instagram waarin ze jongeren bewust maken van het belang van fietsverlichting. De social media campagne verspreidt de boodschap dat het niet alleen online belangrijk is om goed zichtbaar te zijn, maar ook tijdens het fietsen in het donker. Naast het verspreiden van de filmpjes, stellen de influencers ook vragen aan hun volgers in de vorm van polls. De antwoorden hierop geven de influencers ook weer terug aan hun volgers. Zo staan de influencers echt in contact met de doelgroep.

Door de verschillende influencers op verschillende momenten te laten starten met de campagne én doordat elke influencer op meerdere momenten iets plaatst op zijn/haar Instagram, kan de continuïteit van deze campagne worden gegarandeerd voor de gehele campagneperiode. Alle filmpjes en uitingen van de influencers worden geplaatst op www.aaninutrecht.nl.

Daarnaast biedt deze website een kaart met fietsenmakers in de provincie Utrecht. Ook biedt de website heldere informatie over de wettelijke regels rondom fietsverlichting. Naast de acties met de influencers heeft provincie Utrecht ook reclamespotjes lopen in verschillende bioscopen in de gehele provincie en worden er advertenties geplaatst op zowel Instagram als de RTV Utrecht website.

AAN in het donker

De fietsverlichtingscampagne ‘AAN in provincie Utrecht’ is een regionale doorvertaling van de landelijke fietsverlichtingscampagne ‘AAN in het donker’ van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

Voor persinformatie: marlies.verhoef@provincie-utrecht.nl, 06 18 30 04 72

Voor algemene vragen over de provincie Utrecht: info@provincie-utrecht.nl, 030 258 91 11