Fleurige kunst voor fiets- en voetgangerstunnels in Cothen en Lopik

In september en oktober krijgen de fietstunnel onder de N229 in Cothen en de Letscherttunnel (voetgangerstunnel) onder de N210 in Lopik een fleurige aankleding. De tunnels worden opgeknapt en verfraaid om graffiti te ontmoedigen en ‘verloedering’ tegen te gaan. Een opgeknapte tunnel die voorzien is van kunst, geeft voetgangers en fietsers bij het passeren een veilig gevoel.

Fietstunnel N229 Cothen
Fietstunnel Cothen

Werkzaamheden

Als voorbereiding op het aanbrengen van de kunst, worden de wanden van de tunnels gereinigd en wordt er een grondlaag aangebracht. Daarna zal een kunstenaar de tunnel voorzien van kunst. Gekozen is voor kunst in het thema veldbloemen. Met het oog op duurzaamheid wordt gewerkt met hoogwaardige materialen. Daarnaast zal er over de kunst een speciale permanente coating worden aangebracht die het kunstwerk beschermt. In de fietstunnel in Cothen zal tevens de verlichting in de tunnel worden vervangen door ledverlichting, die zorgt voor een betere kleurherkenning en die gebruikers van de tunnel een veiliger gevoel geeft.

Voetgangerstunnel Lopik
Letscherttunnel Lopik

Planning

De voorbereidingswerkzaamheden zijn gestart in de week van 18 september. In de week van 26 september zal de kunstenaar de kunst aanbrengen in de fietstunnel in Cothen; de week erna is de Letscherttunnel in Lopik aan de beurt. Naar verwachting zijn bij gunstige weersomstandigheden de werkzaamheden aan beide tunnels uiterlijk eind oktober afgerond.

Hinder

Omdat er gewerkt zal worden met een halve baanafzetting ter hoogte van het gedeelte waar gewerkt wordt in de tunnel, zullen fietsers en voetgangers de tunnel gedurende de werkzaamheden gewoon kunnen passeren. Zij ondervinden dus geen hinder van de werkzaamheden.

Sociale veiligheid

De tunnels worden door de provincie opgeknapt en verfraaid om graffiti te ontmoedigen en ‘verloedering’ tegen te gaan. Een opgeknapte tunnel die voorzien is van kunst, geeft voetgangers en fietsers bij het passeren een veilig gevoel.

Eerder opgeknapte fietstunnels

In 2022 zijn twee tunnels onder de N229 in Werkhoven opgeknapt en voorzien van kunst. Lees meer hierover: https://www.provincie-utrecht.nl/actueel/nieuws/opening-kleurige-tunnels-werkhoven

miranda.mens@provincie-utrecht.nl06 53 21 55 01