Flinke opwaardering tramhaltes Vaartsche Rijn-Utrecht Science Park

De tramhaltes op het traject Vaartsche Rijn - Utrecht Science Park krijgen de komende periode een flinke upgrade zodat ze beter voldoen aan de wensen en behoeften van reizigers. Denk daarbij aan betere beschutting met grote overkappingen en goede halteverlichting. De eerste zeven haltes worden aan het begin van het aankomend studiejaar opgeleverd. De laatste halte op dit traject wordt op een later moment opgeknapt.

artist impression tramhalte Render Heidelberglaan
artist impression tramhalte Render Heidelberglaan

De provincie Utrecht wil dit nieuwe ontwerp uiteindelijk toepassen bij alle tramhaltes in Utrecht, Nieuwegein en IJsselstein. Reizigers ervaren dan overal het gemak bij de tramhaltes.

Tramhalte op maat

De tramlijn op het traject Vaartsche Rijn - Utrecht Science Park kent verschillende soorten haltes. Zo stappen er bij de haltes Padualaan en Heidelberglaan veel reizigers in en uit. Bezoekers van de nabijgelegen ziekenhuizen stappen in en uit bij de haltes UMC Utrecht en het Wilhelmina Kinderziekenhuis/Prinses Máxima Centrum. Haltes De Kromme Rijn en Galgenwaard hebben het laagste aantal reizigers. Utrecht Centraal Centrumzijde blijft als enige tramhalte ongewijzigd, omdat deze tijdens de verbouwing van het OV-knooppunt Utrecht Centraal al is gemoderniseerd.

Omdat de haltes verschillend zijn in grootte en drukte knappen we elke halte op maat op. Zo worden bijvoorbeeld de overkappingen op sommige haltes tot wel 25 meter lang. Ter vergelijking: de huidige overkappingen op de haltes van deze tramlijn hebben een lengte van 4 meter.

Innovatief en duurzaam

De haltes krijgen een ruime overkapping met (indien mogelijk) een glaswand en een (dubbelzijdige) zitbank. De zitting van de bank is van duurzaam bamboe. In de overkapping komen niet alleen ledlampen maar ook zonnepanelen. Daarnaast zitten straks ook de in- en uitcheckpunten en de beveiligingscamera’s in de overkapping. Ook de panelen met actuele reisinformatie komen, nadat de huidige borden zijn afgeschreven, in de overkapping. Reizigers herkennen de vernieuwde tramhaltes aan het U-OV logo.

artist impression tramhalte Render Galgenwaard
artist impression tramhalte Render Galgenwaard

Planning

De werkzaamheden starten begin juni 2023 en in september 2023 zijn de nieuwe haltes klaar. Het tramtraject naar het Utrecht Science Park is in deze periode rustiger vanwege de zomervakantie. Hierdoor hebben minder reizigers hinder van de werkzaamheden.

We werken zowel doordeweeks als in de weekenden aan de haltes. Een groot deel van de overkappingen maken we in de weekenden omdat we hier een hijskraan voor nodig hebben.

Tijdens kleinere werkzaamheden, zoals het monteren van zitbanken en afvalbakken, rijdt de tram volgens dienstregeling. Een veiligheidsfunctionaris houdt toezicht op de halte waar we op dat moment werken. De veiligheidsfunctionaris let op de veiligheid van de reizigers en van de mensen die werken op het perron.

Provincie Utrecht heeft Epsilion Cities de opdracht gegund. Zij zijn verantwoordelijk voor de realisatie.

Voor persinformatie:
miranda.mens@provincie-utrecht.nl06 53 21 55 01