Gemeenten inspireren elkaar tijdens Climate Challenge

Een zonneveld met 39.000 panelen waardoor 1 op de 5 huishoudens in Houten groene stroom krijgt, een basisschool in Leusden die energieneutraal en aardgasvrij is, een Trefpunt Duurzaam voor de inwoners van Veenendaal: zie daar een greep uit de oogst, nadat gedeputeerde Huib van Essen op 12 oktober de gemeenten in de provincie Utrecht uitdaagde om met een filmpje inspirerende voorbeelden van verduurzaming te delen op social media.   

Huib van Essen

De Climate Challenge begon in Amersfoort en ging vijf weken lang, kriskras door de provincie om op 13 november te eindigen in Zeist. Wethouders lieten elkaar en de inwoners zien waar zij op het gebied van verduurzaming mee bezig zijn.

Warmtescan

Er kwamen vele voorbeelden voorbij van zonnepanelen op daken: bij gemeentehuizen, brandweerkazernes, sporthallen, (agrarische) bedrijven, huur- en koopwoningen. Duidelijk werd ook dat veel gemeenten hun inwoners laagdrempelig adviseren bij het verduurzamen van hun woningen. Sommigen met een rondrijdende informatiebus, anderen hebben een permanent informatiecentrum ingericht in een drukbezochte winkelstraat en Oudewater gebruikt een rondreizende maquette om haar inwoners te bereiken. Energieambassadeurs komen in verschillende gemeenten bij mensen aan huis, bijvoorbeeld om een warmtescan te maken. Ook lieten diverse gemeenten een (agrarisch) bedrijf zien dat goede stappen zet qua verduurzaming of met auto’s-op-waterstof rijdt.

Informeren en inspireren

Gedeputeerde Huib van Essen van Energietransitie is onder de indruk van de vele projecten: ‘Het zijn vooral ook voorbeelden die navolging verdienen. En dat was ook het idee achter deze challenge: elkaar informeren en inspireren!’

Wethouder Wouter Catsburg van Zeist daagde in zijn filmpje op zijn beurt Huib van Essen uit om te laten zien wat de provincie kan doen om gemeenten te helpen bij het versnellen van de verduurzaming. Van Essen: ‘ We doen heel veel, laat ik een paar voorbeelden noemen. We hebben trainingen georganiseerd voor gemeenteambtenaren hoe zij hun bewoners kunnen betrekken bij het zoeken van locaties voor opwek van zonne- en windenergie. We bieden scholen hulp bij het plaatsen van zonnepanelen op daken. We hebben een pool van projectleiders gemaakt die lokale energiecoöperaties kunnen ondersteunen. We hebben ook leningen en subsidies beschikbaar voor lokale initiatieven. Dit omdat we het heel belangrijk vinden om de energie van onderop in de samenleving te gebruiken. Daarnaast helpen we gemeenten om hun bedrijven te helpen energie te besparen. Daar hebben we een instrument voor ontwikkeld dat handhavers en adviseurs van de gemeenten kunnen gebruiken tijdens hun bedrijvenbezoeken.”

Vervolg

Met het slotfilmpje van Huib van Essen zit de Climate Challenge erop. Van Essen: ‘De energietransitie gaat natuurlijk gewoon door. Geïnspireerd door elkaars positieve energie, gaan we daar samen met nog meer enthousiasme mee verder. Op naar een heel schone en energiezuinige provincie Utrecht!’

 

Afsluiting Climate Challenge.

Benieuwd naar alle filmpjes die de gemeenten maakten? Bekijk ze op www.energiewerkplaatsutrecht.nl/climatechallenge!

Voor persinformatie:
karin.alberts@provincie-utrecht.nl06 53 72 80 69

Voor algemene vragen over de provincie Utrecht:
info@provincie-utrecht.nl030 258 91 11