Gevolgen aanleg Uithoornlijn voor reizigers buslijn 130

Op 3 januari 2022 is de aanleg gestart van de Uithoornlijn. Hierdoor kan buslijn 130 van Syntus Utrecht, die rijdt tussen Breukelen, Mijdrecht en Uithoorn, tot half maart niet doorrijden naar Uithoorn Busstation. De provincie en de vervoerder krijgen hierover vragen van inwoners van De Ronde Venen. Daarom leggen we hieronder uit wat reizigers de komende periode kunnen verwachten.

Bus 130 Breukelen

De veranderingen verlopen in drie fases:

Periode 3 januari tot en met half maart 2022

Op 3 januari start de aanleg van de Uithoornlijn. De snelle busbaan is daardoor niet beschikbaar voor de bus. Op doordeweekse dagen kan lijn 130 vanwege de omleiding niet op tijd bij Uithoorn Busstation aankomen en ook op station Breukelen aansluiting blijven geven op de trein. Daarom rijdt lijn 130 vanaf 3 januari naar een andere halte waar overgestapt kan worden op de buslijnen 347 en 348 (Connexxion) naar Amstelveen en Uithoorn Busstation.

• Van maandag tot en met vrijdag zal buslijn 130 vanaf Uithoorn Centrum doorrijden tot de tijdelijke overstaphalte Guido Gezellelaan/Achterberglaan.
  • In het weekend rijden alle bussen van Syntus Utrecht wel door naar Uithoorn Busstation.

Deze haltes liggen bij dezelfde rotonde van de Wiegerbruinlaan. Lijn 130 halteert bij halte Guido Gezellelaan (zuidzijde), lijnen 347/348 halteren om de hoek bij haltes Achterberglaan. Buslijn 130 rijdt in de ochtend- en middagspits 4 keer per uur, in de dalperiode 2 keer per uur. De lijnen 347 en 348 rijden samen 8 keer per uur overdag en 's avonds 4 keer per uur. De maximale wachttijd bedraagt dan maximaal 10-15 minuten.

Periode vanaf half maart t/m 31 juli 2022

​Vanaf half maart rijdt lijn 130 weer door naar Uithoorn Busstation. Overstappen bij Guido Gezellelaan/Achterberglaan blijft dan ook nog mogelijk. Vervoerregio Amsterdam en Provincie Utrecht hebben afspraken gemaakt over de inzet van extra bussen die nodig zijn. Tot half maart werkt de vervoerder er hard aan om de dienstregeling, roosters en andere logistieke processen aan te passen om per half maart weer door te kunnen rijden.

Periode vanaf 1 augustus 2022

Na afloop van de werkzaamheden op het traject tussen Uithoorn Centrum en Uithoorn Busstation rijdt lijn 130 weer rechtstreeks naar Uithoorn Busstation via de huidige route over de busbaan. Reizigers kunnen nog wel hinder ondervinden van de aanleg van de Uithoornlijn. Dan wordt namelijk het traject tussen Uithoorn Busstation en Uithoorn, Faunalaan aangepakt.

Helaas kunnen provincie Utrecht en vervoerder Syntus Utrecht hiermee niet voorkomen dat reizigers hinder ondervinden van de werkzaamheden. Wel hopen we hiermee de hinder zo beperkt mogelijk te houden.

Check voor vertrek de reisplanner en kijk voor meer informatie op www.syntusutrecht.nl/lijn130.

ron.van.dopperen@provincie-utrecht.nl06 46 99 47 12