‘Gezicht op Rhenen’: Commissaris van de Koning bezoekt meesterwerk Jan van Goyen

Vrijdag 14 oktober was commissaris van de Koning Hans Oosters op gemeentebezoek in Rhenen. Hij sprak daar met het college van burgemeester en wethouders, en met gemeenteraadsleden. Ook werd er een bezoek gebracht aan Cunera Vloerbedekking: zij zijn in 1870 opgericht en hebben in 2021 het predicaat Hofleverancier ontvangen. Onderdeel van het gemeentebezoek was ook een rondetafelgesprek over armoede(bestrijding) in Rhenen, waar zowel ervarings-als inhoudsdeskundigen aan deelnamen.

foto: Geeske Stoker

Burgemeester Van der Pas van Rhenen liet de commissaris van de Koning ook het schilderij ‘Gezicht op Rhenen’ zien. Jan van Goyen schilderde dit in 1649. Het Stadsmuseum Rhenen heeft dit schilderij vorig jaar kunnen aankopen dankzij donaties en schenkingen. Van de 350.000 euro die het schilderij kostte is ruim twintig procent opgebracht door de Rhenense gemeenschap. Van Goyen schilderde 28 schilderijen van Rhenen die in musea over de hele wereld hangen. ‘Gezicht op Rhenen’ is het enige schilderij van Van Goyen dat in Nederland te zien is.

esther.andoetoe@provincie-utrecht.nl06 48 56 73 89