Gratis OV voor 66-plussers met een krappe beurs van start

Vanaf maandag 19 september start de proef 'Gratis OV voor 66 plus' in de provincie Utrecht. Mensen vanaf 66 jaar met een laag inkomen komen vanaf dan in aanmerking voor het gratis OV-abonnement. Met dit abonnement kunnen zij in de hele provincie Utrecht gratis gebruikmaken van bus, tram, buurtbus en flexdiensten van U-OV en Syntus Utrecht. Dit abonnement is doordeweeks geldig na 9.00 uur en in het weekend en op feestdagen de hele dag.

ouderen bij bushalte

“Ouderen met een laag inkomen hebben het moeilijk”, aldus gedeputeerde Arne Schaddelee. “Er is in deze groep sprake van stille armoede. De financiële drempel om het huis uit te gaan, is hoog. Eenzaamheid is vaak het gevolg. Het openbaar vervoer kan deze groep over de streep helpen en het leven net iets aangenamer maken. De provincie Utrecht biedt deze mensen daarom een jaar lang gratis gebruik aan van bus en tram.”

Doelgroep gratis OV

Wie de leeftijd van 66 jaar heeft bereikt, woont in de provincie Utrecht en niet meer te besteden heeft dan 17.700 euro per jaar, kan vanaf 19 september 2022 gebruik maken van dit aanbod. Iedereen die met een inkomstenverklaring van de Belastingdienst kan aantonen te voldoen aan deze voorwaarden en zich heeft aangemeld, ontvangt een gratis ov-abonnement dat op de persoonlijke OV chipkaart wordt geladen. De proef met gratis OV loopt tot 9 december 2023.

Gratis OV-abonnement aanvragen

Het gratis OV-abonnement kunt u aanvragen op de website www.gratisreizenouderen.nl. Daar staat welke stappen u precies moeten nemen. Heeft u geen internet, of heeft u hulp nodig bij de aanvraag? Dan kunt u terecht in bibliotheken met een Informatiepunt Digitale Overheid (IDO). Het overzicht met deelnemende bibliotheken staat op de website. Ook liggen er folders met uitleg bij bibliotheken en bij de servicewinkels van U-OV op Utrecht Centraal en Syntus Utrecht op Amersfoort Centraal.

Achtergrond

Het initiatief voor deze actie komt uit het coalitieakkoord van de provincie Utrecht, waarin een proef met gratis regionaal openbaar vervoer is aangekondigd. Deze is bedoeld om ouderen met een krappe beurs meer bewegingsvrijheid te geven en kansen om sociale contacten aan te knopen.

Meer weten?

Bel dan de provincie Utrecht via telefoonnummer 0475 - 77 21 89.

Op de website www.gratisreizenouderen.nl staat alle informatie over de proef en over het aanmelden.

De actie met gratis reizen wordt mogelijk gemaakt met een financiële bijdrage door de provincie Utrecht van 1,3 miljoen euro.