Grootste achtertuin van Utrecht op de kaart gezet

Aan de rand van Utrecht-Noord ligt een prachtig natuur- en recreatiegebied: Noorderpark Ruigenhoek. Om nog meer mensen dit gave stuk natuur te laten ontdekken zijn bij vijf verschillende parkeerplaatsen aan de randen van het gebied nieuwe welkomstborden geplaatst met een kaart met wandelpaden en alle leuke plekken in het gebied, zoals Fort Ruigenhoek, Fort de Gagel en het speelbos.

Fort Ruigenhoek

Op een nieuwe wandelkaart staan verschillende wandelroutes door en rond het gebied. Via het kazemattenpad van 5,5 km loop je vanuit de wijk Overvecht een mooi rondje langs Fort Ruigenhoek en veel betonnen groepsschuilplaatsen van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, die ook wel kazematten worden genoemd. Of loop het Rondje Gagelbos. Via deze korte wandeling (4 km) ervaar je hoe mooi de natuur dichtbij de stad kan zijn! Het wandelrondje door dit bos begint vlakbij Fort de Gagel en loopt door een prachtig, jong natuurgebied met bos, moeras, sloten en weilanden.

Forten en speelplekken

Noorderpark Ruigenhoek is het 5900 hectare grote gebied tussen de Gageldijk, Burgemeester Huydecoperweg, Kooijdijk en Koningin Wilhelminaweg, ten noorden van de Utrechtse wijk Overvecht. In een prachtig polderlandschap vind je forten, bunkers, bos, speelplekken voor kinderen en veel sportmogelijkheden. Het gebied maakt onderdeel uit van het Groene Hart en de Nieuwe Hollandse Waterlinie, het grootste rijksmonument van Nederland, dat genomineerd is om UNESCO Werelderfgoed te worden.

Samen werken aan meer bekendheid

Noorderpark Ruigenhoek is een prachtig gebied. Toch is dat nog niet bij iedereen bekend. Daarom werken de provincie Utrecht, Staatsbosbeheer, Recreatieschap Stichtse Groenlanden en de gemeenten Utrecht en De Bilt samen om daar verandering in te brengen. Zij willen het gebied nog aantrekkelijker en toegankelijker maken voor omwonenden en bezoekers uit de regio. Vanuit deze samenwerking is ook een nieuwe huisstijl ontwikkeld en een nieuwe website van het gebied gemaakt.

Haal de gratis wandelkaart

De nieuwe wandelkaart is gratis verkrijgbaar bij onder meer VVV Utrecht, Fort aan de Klop en Wijkbureau Overvecht. Of neem 'm mee als je in het gebied neerstrijkt op het terras van het paviljoen van Forelvijver de Ruigenhoek. Zin om te genieten van de nazomer en herfst in de natuur dicht bij huis? Kijk voor meer informatie over het gebied en alle wandelroutes op de website Noorderparkruigenhoek.nl.

Volg de provincie op twitter

Voor persinformatie:
patricia.schalkwijk@provincie-utrecht.nl030 258 21 67

Voor algemene vragen over de provincie Utrecht:
info@provincie-utrecht.nl030 258 91 11