Herinrichting beeldenpark Jits Bakker op landgoed Beerschoten voltooid

De onderhoudswerkzaamheden aan het Beeldenpark Jits Bakker op landgoed Beerschoten zijn voltooid. De provincie, het Utrechts Landschap, gemeente De Bilt en de Stichting Jits Bakker Collectie hebben gezamenlijk voor de herinrichting van het beeldenpark gezorgd.

Beelden Jits Bakker

Het park is weer klaar voor de toekomst en sluit nu meer aan bij de eisen van deze tijd. Verder is de inrichting verbeterd en is het park meer in harmonie met de omgeving.

Hoofdingang verlegd

Daarnaast is de hoofdingang verlegd naar de ingang van de berceau (de loofgang van haagbeuk) naast het paviljoen aan de Holle Bilt. Enkele beelden zijn verplaatst en sommige paadjes langs de beelden zijn verlegd en verbeterd, zodat er een betere wandelroute is ontstaan. Tot slot zijn er vaste struiken, planten en bomen bijgeplant, is er een bloemenweide ingezaaid en is de informatievoorziening verbeterd.

Jits Bakker

Jits Bakker (1937-2014) werkte ruim 50 jaar als zelfstandig en veelzijdig kunstenaar in binnen- en buitenland. Naast beeldhouwer was hij ook kunstschilder, tekenaar, aquarellist, glaskunstenaar, graficus, frescoschilder en maker van sieraden. De beeldend kunstenaar uit De Bilt omarmde de renaissance-idealen die zijn geïnspireerd op de oudheid, en streefde naar een zo veelzijdig mogelijke ontwikkeling. Hij koos bij voorkeur voor universele thematiek en herkenbare, tijdloze beeldtaal. Er zijn in zijn kunstwerken vaak verwijzingen terug te vinden die herinneren aan de klassieke mythologie, muziek, dans, sport en zijn traumatische ervaringen uit de Tweede Wereldoorlog. Kenmerkend voor het werk zijn de ruwe en vlot gemodelleerde beelden vol dynamiek, tegenover de esthetische, strakke en gepolijste structuren in marmer en graniet.

In 1999 is het beeldenpark Jits Bakker geopend. Het park bevat 31 beelden in brons, graniet en marmer. Sinds 2009 is provincie Utrecht eigenaar van de beelden. Landgoed Beerschoten wordt beheerd door het Utrecht Landschap. Het beeldenpark is alle dagen vrij toegankelijk van zonsopgang tot zonsondergang.

Meer informatie

Voor persinformatie:
patricia.schalkwijk@provincie-utrecht.nl030 258 21 67

Voor algemene vragen over de provincie Utrecht:
info@provincie-utrecht.nl030 258 91 11