High Fivend naar school op fiets of te voet

De Veenendaalse basisscholen WereldKidz Mozaïek Petenbos, WereldKidz Achtbaan en De Vuurvlinder starten met het verkeersproject High-Five. Ouders en kinderen worden op een speelse manier gestimuleerd om vaker naar school te fietsen of lopen.

Wethouder Dylan Lochtenberg, Koen Relaes-Hols, High-Five mascotte en Mahité Cnudde
Op de foto van links naar rechts: wethouder Dylan Lochtenberg, Koen Relaes-Hols (schoolleider WereldKidz Mozaïek Petenbos), mascotte Five en Mahité Cnudde (communitymanager High-Five).

Verkeersproject High-Five is dinsdag 27 september door gemeente Veenendaal aangeboden aan de Veenendaalse basisscholen met subsidie van de provincie. Het doel van High-Five is dat kinderen, ouders en leerkrachten vaker met de fiets of lopend naar school gaan. Door te lopen en te fietsen worden kinderen zich meer bewust van hun omgeving en zo volgen zij in principe elke dag een praktische verkeersles. Dit helpt ze fijner en veiliger deelnemen aan het verkeer. Daarnaast bevordert verkeersproject High-Five de verkeersveiligheid rondom de school, want het aantal auto's en de parkeerproblemen verminderen. High-Five draagt dus bij aan een betere verkeersveiligheid, maar ook aan een schoner milieu en een betere gezondheid.

Gedeputeerde Arne Schaddelee is blij met het project: 'Vaker de auto laten staan, is goed voor het milieu en voor de verkeersveiligheid. Hoe meer kinderen en ouders met de fiets of te voet naar school gaan, hoe beter. Samenlopen en fietsen naar school houd je ook nog fit. Kinderen die jong met fietsen beginnen, blijven dat vaak hun hele leven doen. De investering loont, maar de rol van de ouder is hierbij onmisbaar.'

Hoe werkt het

Met High-Five sparen de leerlingen met een fiets-tag of scan-armbandje digitale munten als zij lopen of fietsend naar school komen. Ze kunnen op weg naar school 'high fiven' met een scan-handje dat in de buurt hang. De gespaarde munten kunnen leerlingen inwisselen voor gadgets of een uitje.

Dinsdag 27 september gaf wethouder Dylan Lochtenberg samen met mascotte Five en de leerlingen van WereldKidz Mozaïek Petenbos het startsein voor High-Five.

Wilt u meer weten over High-Five, kijk dan op: https://www.high-five.io/

miranda.mens@provincie-utrecht.nl06 53 21 55 01