Hollandse Waterlinies uitgelicht tijdens We Sluiten de Linies

Het evenement We Sluiten de Linies zet de Hollandse Waterlinies in de schijnwerpers. Forten, vestingsteden, sluizen en andere waterwerken vormen het toneel voor mooie verhalen, verrassende optredens én spectaculaire lichtprojecties. Het event vindt plaats tijdens twee weekenden op 14-15 en 21-22 oktober. Op 15 en 21 oktober is de provincie Utrecht aan de beurt.

Verlichte molens van de Hollandse Waterlinies

We Sluiten de Linies draait om de bouwwerken van de Stelling van Amsterdam en de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Welke betekenis hadden deze waterwerken in de Hollandse Waterlinies? Hoe werkten ze en wat was hun taak? Naast het militaire verhaal gaat het ook over de huidige en toekomstige rol van de linies in het waterbeheer. Enthousiaste vertellers brengen de verhalen tot leven. Ook zijn er optredens en is er gelegenheid om een hapje te eten. Het evenement is geschikt voor jong en oud, en is gratis toegankelijk.

Van Nieuwersluis tot Wijk bij Duurstede

Het programma is verspreid over twee weken en loopt van noord naar zuid. In de provincie Utrecht kunt u zich op zaterdag 15 oktober onderdompelen in de geschiedenis van de Koude Oorlog op Fort Nieuwersluis en kennismaken met het molenaarsambacht in Complex Oud-Zuilen. Het historische schippersdorp Vreeswijk in Nieuwegein komt tot leven met projecties, muziek en verhalen.

Een week later, op vrijdag 21 oktober, zijn bezoekers welkom op het Eiland van Schalkwijk, waar Fort Honswijk en Lunet aan de Snel een wervelende programmering met Augmented Reality en spannende soundscapes aanbieden. Ook in de oude vestingstad Wijk bij Duurstede aan de schilderachtige Kromme Rijn is deze avond genoeg moois te beleven: van muziek in de Schotbalkenloods tot verhalen bij de inundatiesluis.

Het volledige evenement vindt plaats op 14, 15, 21 en 22 oktober. Op deze data is ook genoeg te zien in de drie andere provincies in de Hollandse Waterlinies. Bezoek bijvoorbeeld het Noord-Hollandse Fort bij Spijkerboor of de Vesting Muiden op 14 oktober. Fort Asperen en de vestingsteden Gorinchem en Woudrichem op 22 oktober. Kijk voor het volledige programma op www.wesluitendelinies.nl.

Podcast Geheim Water

In opmaakt naar het evenement is de podcast Geheim Water te beluisteren. Een tiendelige serie waarin het boeiende en urgente verhaal van de waterschappen en hun waterwerken in het verleden, heden en toekomst van de Hollandse Waterlinies wordt verteld.

UNESCO Werelderfgoed

We Sluiten de Linies is een unieke manier om kennis te maken met de Stelling van Amsterdam - al ruim 25 jaar UNESCO Werelderfgoed - en de Nieuwe Hollandse Waterlinie die in 2021 door UNESCO aan de werelderfgoedlijst is toegevoegd. Gezamenlijk staan zij bekend als de Hollandse Waterlinies. Decennialang beschermden deze linies het westen van Nederland tegen vijandelijke troepen. In tijden van oorlog kon men grote stukken land onder water zetten waarmee twee vliegen in één klap werden geslagen: het land was onbegaanbaar voor soldaten, paarden en voertuigen en te ondiep voor boten om doorheen te varen.

We Sluiten de Linies is een samenwerking tussen vijf waterschappen en de Hollandse Waterlinies.

Voor persinformatie:
patricia.schalkwijk@provincie-utrecht.nl06 51 99 45 32