Honderden basisschoolkinderen krijgen fietslessen

Met het project Fietsen is Fun wil de provincie Utrecht in samenwerking met de ANWB kinderen – en hun ouders – stimuleren om vaker en veilig naar school te fietsen. Twaalf basisscholen uit de provincie doen mee aan het project. De feestelijke kick-off was op donderdag 30 september op basisschool De Costaschool in Soest. Jos Smulders, Projectleider Fiets van de provincie Utrecht, Sebastiaan Laarman van ANWB Maatschappelijk en de kinderen van groep 6, 7 en 8 gaven het startsein.

Fietsen is Fun

Het project Fietsen is Fun bestaat uit verschillende onderdelen. Kinderen die zich geen eigen fiets kunnen veroorloven krijgen vanuit het ANWB Kinderfietsenplan een eigen fiets. Deze fietsen zijn ingezameld en door vrijwilligers gecontroleerd op veiligheid. Om de fietsvaardigheid te verbeteren worden Streetwise-lessen aan de kinderen gegeven op het eigen schoolplein. Streetwise-lessen (verkeerslessen) zijn opgebouwd uit vier modules, passend bij de leeftijd en ontwikkelfase van leerlingen. De lessen zijn praktisch, leuk en leerzaam. Kortom: het helpt leerlingen goed voorbereid en veilig de weg op te gaan.

Kinderen en ouders

Ter afsluiting doen alle deelnemende basisscholen in april volgend jaar mee met een wedstrijd  tegen de andere basisscholen. In deze challenge krijgen ouders ook een rol en dat vindt de gedeputeerde Arne Schaddelee erg belangrijk. “Als het gaat over een project waarbij we kinderen vaker en veiliger naar school willen laten fietsen, dan zijn ouders hierbij onmisbaar. Hoe eerder een kind begint met fietsen, hoe groter de kans is dat hij of zij dat blijft doen tot op late leeftijd. Ouders hebben een voorbeeldfunctie te vervullen en de verantwoordelijkheid om kinderen te stimuleren de fiets te pakken. Met de challenge willen we bewustzijn creëren bij ouders en kinderen.”

miranda.mens@provincie-utrecht.nl06 53 21 55 01