Huis voor de provincie kleurt oranje tegen geweld tegen vrouwen

Vanaf vandaag wordt de ingang van het Huis voor de provincie oranje uitgelicht. Hiermee ondersteunt de provincie de wereldwijde campagne Orange the World. Thema van dit jaar is ‘melden moet altijd mogelijk zijn’, waarbij het doel is om het taboe rondom geweld tegen vrouwen en meisjes te doorbreken. De actie loopt tot 10 december, de internationale dag voor de rechten van de mens.

Orange The World provinciehuis

Gedeputeerde Rob van Muilekom: “Ik realiseer me dat met het oranje kleuren van de ingang van het Huis voor de provincie het maatschappelijke probleem niet direct wordt opgelost. Maar het past bij onze Sociale Agenda waarmee de provincie Utrecht meer aandacht vraagt voor kwetsbare groepen in de samenleving. Ik hoop doordat we de actie van Orange the World ondersteunen dat we er aan kunnen bijdragen dat vrouwen en meisjes die met geweld te maken hebben eerder hulp zoeken.”

Coronacrisis

Onder normale omstandigheden zijn er jaarlijks 243 miljoen vrouwen die fysiek, seksueel of psychisch geweld ondervinden, en worden jaarlijks meer dan 85.000 vrouwen vermoord door hun partner of een familielid. Dit aantal is de afgelopen maanden explosief toegenomen door de coronacrisis. Mensen wordt gevraagd zoveel mogelijk thuis te blijven of zitten in quarantaine waarbij men dicht op elkaar zit en spanningen sneller oplopen.

Steun uit heel Nederland

Dit jaar ondersteunen in Nederland elf provincies en 190 gemeenten de actie Orange the World  door een gebouw, brug, fontein, standbeeld of ander object uit te lichten en/of een evenement te organiseren.