Juryleden Bakhuis Wolters prijs bekend

De Bakhuis Wolters prijs wordt voor de eerste keer uitgereikt. Het is een prijs voor een vrouw uit de provincie die zich zichtbaar, voor of achter de schermen heeft ingezet voor de maatschappij en voor de emancipatie van de vrouw in het bijzonder. Een belangrijk aandachtspunt daarbij is dat er gekeken wordt naar wie het verschil heeft gemaakt afgelopen jaar. 

Provinciehuis Utrecht

De Bakhuis Wolters prijs wordt voor de eerste keer uitgereikt. Het is een prijs voor een vrouw uit de provincie die zich zichtbaar, voor of achter de schermen heeft ingezet voor de maatschappij en voor de emancipatie van de vrouw in het bijzonder. Een belangrijk aandachtspunt daarbij is dat er gekeken wordt naar wie het verschil heeft gemaakt afgelopen jaar.

Provinciale Staten

Provinciale Staten vinden het van groot belang dat vrouwen die zich inzetten voor hun provincie en een groot voorbeeld zijn voor anderen hiervoor erkenning krijgen en een bijbehorende prijs verdienen. Er is momenteel geen podium voor vrouwen in Utrecht waar hun inzet wordt erkend en gezien. Daarom wordt deze prijs in 2021 voor het eerst uitgereikt, zodat er erkenning komt voor deze prestatie.

Met deze Bakhuis Wolters onderscheiding draagt de provincie een kleine steen bij aan de beweging die ervoor moet zorgen dat vrouwen actiever worden in de maatschappij (op alle podia). Het gaat om het creëren van bewustwording bij vrouwen van de mogelijkheden die er zijn en de kansen die er liggen om deel te nemen. Emancipatie door representatie.

Vier juryleden

Voor deze uitreiking is een team van vier juryleden aangesteld, die belangeloos meewerken. We stellen deze vrouwen graag aan u voor:

Barnita Bagchi

Barnita Bagchi is literatuurwetenschapper verbonden als hoofddocent aan universiteit Utrecht. Zij is vertaler, cultuurcriticus, en cultuurhistorica. Ze is opgeleid aan de Jadavpur University in India en aan de universiteiten van Oxford en Cambridge in Engeland. Ze heeft veel gepubliceerd over utopie, de geschiedenis van transnationaal onderwijs en vrouwenonderwijs, en over schrijfsters uit West-Europa en Zuid-Azië van de laat achttiende eeuw tot heden. Ze is Life Member van Clare Hall, aan universiteit Cambridge, en lid van het Bestuur van de Stichting Praemium Erasmianum.

Roosmarijn Reijmer

Roosmarijn Reijmer is een Nederlands diskjockey. Ze werkte van 2007 tot en met 2017 voor de VPRO op NPO 3FM en was ook enige jaren op KX Radio te horen. In 2017 pleitte Reijmer ervoor om vrouwelijke dj's meer kansen te geven op de landelijke radiostations. Op vrijdag 8 december 2017 maakte ze haar laatste uitzending bij NPO 3FM. Ze heeft 17,5 jaar bij de zender gewerkt, waarvan 10 jaar als dj. Op 10 april 2020 maakte Reijmer en NPO Radio bekend dat ze per 1 mei 2020 terugkeert bij NPO 3FM als muziekcoördinator en zo mede het muziekbeleid van de zender gaat bepalen.

Angela Maas

Angela Maas is geboren en getogen in Utrecht, als tweede dochter in een huisartsen-gezin in Utrecht Oost. Zij is sinds 1988 werkzaam als cardioloog en heeft zich de afgelopen 30 jaar gespecialiseerd in hartklachten bij vrouwen. Sinds mei 2012 werkt zij als hoogleraar cardiologie voor vrouwen in het Radboudumc te Nijmegen. Voor haar werk heeft zij al diverse prijzen ontvangen en werd zij in 2017 geridderd tot Officier van Oranje Nassau. In 2019 werd zij door het tijdschrift Opzij uitgeroepen tot de meest invloedrijke vrouw van het jaar. In 2020/21 is zij de VN Vrouwenvertegenwoordiger namens de Nederlandse Vrouwenraad.

Lyke Veen

Lyke Veen woont en werkt al haar hele leven in de provincie Utrecht. Ze is opgegroeid in Amersfoort en gaan studeren in Utrecht, waar ze nu nog steeds woont. Voor D66 is ze Statenlid en zet zich in voor drie onderwerpen: mobiliteit, wonen en participatie. Haar doel is dat aan het eind van de periode het Utrechtse fietsnetwerk verder verdicht is, dat iedereen, jong en oud, fijn kan wonen in onze provincie en dat jongeren de weg naar het provinciehuis beter weten te vinden.

Uitreiking prijs

De Bakhuis Wolters prijs wordt op vrijdag 5 maart 2021 om 15.30 uur uitgereikt door gedeputeerde Hanke Bruins Slot.

Voor persinformatie:
rijna.de.groot@provincie-utrecht.nl06 20 23 13 70

Voor algemene vragen over de provincie Utrecht:
info@provincie-utrecht.nl030 258 91 11