Klimaatfietstocht: laat je fietsend inspireren!

Heerlijk fietsen over de Utrechtse Heuvelrug en intussen iets opsteken over verschillende projecten op het gebied van duurzaamheid? Dat kan! Op 12 maart organiseert Cycling4Climate samen met Provincie Utrecht een Klimaatfietstocht. De tocht maakt deel uit van een serie, waarbij Cycling4Climate elke maand in een andere provincie een Klimaatfietstocht uitzet.

Deelnemers Cycling4Climate

Doel is om de urgentie van de Klimaatopgave op een sportieve manier onder de aandacht te brengen en de deelnemers te inspireren zelf (nog) duurzamer te worden, door langs een aantal mooie duurzaamheidsprojecten in de provincie te fietsen. Inwoners, fietsliefhebbers, volksvertegenwoordigers, bestuurders, medewerkers van de provincie: iedereen is welkom. Bij de projecten staan vrijwilligers die er iets over zullen vertellen en vragen zullen beantwoorden.

Gedeputeerden Huib van Essen en Arne Schaddelee fietsen ook mee. En gedeputeerde Mirjam Sterk zal om 9.45 uur samen met wethouder Ali Dekker van Bunnik de fietsers die vanuit Werkhoven starten (bij het klimaatadaptieve schoolplein) uitzwaaien en met de vrijwilligers in gesprek gaan. 

Korte of lange route

Je kunt kiezen uit een tocht van 85 kilometer (zonder klimmetjes), 92 kilometer (met klimmetjes) of een van 42 kilometer. Wie voor een lange route gaat kan starten in Utrecht of in Driebergen, bij Triodos Bank. Wie voor de korte route kiest, kan starten bij elk project dat onderweg wordt aangedaan: in Utrecht, Groenekan, Zeist, Driebergen of Werkhoven.

Starten kan om 9.45 uur. Mocht je de lange tocht willen rijden en met je fiets op de auto naar de startplaats willen komen, dan adviseren we je om bij Triodos Bank in Driebergen te starten. Daar kun je je auto gratis kwijt.

Meer informatie en inschrijven: https://cycling4climate.nl/12-provincies/

De route van 85 kilometer voert langs:

  • Driebergen: Triodos Bank waar 3300 m2 zonnepanelen op het parkeerterrein het gebouw van energie voorzien. Daarnaast staan er 120 bi-directionele laadpalen.
  • Leersum, waar een valwind in juni 2021 enorme schade aan natuurgebieden en dorp heeft veroorzaakt. Staatsbosbeheer zal hier iets vertellen over de valwind en hoe het bos hersteld wordt.
  • Wijk bij Duurstede, waar de energiecoöperatie het dak van de oude steenfabriek gebruikt voor duurzame opwek. En we gaan langs de energiewinkel voor tips om energie te besparen.
  • Houten: de Ecowijk.
  • Nieuwegein: het eerste publiek toegankelijke waterstofstation in de provincie, waar ondernemer Jos Scholman iets zal vertellen over zijn ervaringen met en motivatie voor waterstof; zijn wagenpark rijdt op waterstof.

De route van 42 kilometer voert langs:

  • Zonneveld in De Bilt, waar leden van de Energiecoöperatie over hun ervaringen vertellen.
  • Energiecentrum Zeist, waar deelnemers tips kunnen krijgen over verduurzamen van de eigen woning.
  • Driebergen: Triodos Bank (zie boven).
  • Werkhoven, het project Groen aan de Buurt, waar inwoners met elkaar het schoolplein klimaatadaptief hebben gemaakt en de randen van het dorp hebben vergroend.

Voor persinformatie:
karin.alberts@provincie-utrecht.nl06 53 72 80 69