Kruispunt in Leusden krijgt nieuwe verkeerslichten

In de week van 24 januari 2022 vervangt de provincie Utrecht de verkeersregelkast en de verkeerslichten op het kruispunt Arnhemseweg (N226)/Pr. Alexialaan-Ooievaarshorsterweg in Leusden.

verkeerslichten

De vervanging is nodig omdat het materiaal aan het eind van zijn levensduur is. Tijdens de werkzaamheden kan het verkeer de kruising passeren, maar wel vertraging ondervinden.

Werkzaamheden

Aannemer Vialis voert de werkzaamheden uit in opdracht van de provincie Utrecht. De werkzaamheden starten op maandag 24 januari, 09:00 uur en duren tot en met vrijdagmiddag 28 januari. De werkzaamheden vinden overdag plaats en bestaan voornamelijk uit:

• Plaatsen van een nieuwe regelkast langs de kant van de weg.

• Aanbrengen van nieuwe detectielussen in het wegdek.

• Vervangen van de lampen en drukknoppen van de verkeerslichten. De nieuwe LED2-lampen zijn ook bij felle zon en bij slecht weer goed zichtbaar, besparen energie en hebben een langere levensduur.

• Aansluiten/inregelen van de nieuwe verkeerslichten op vrijdag 28 januari.

Verkeersmaatregelen en bereikbaarheid

In de periode dat de werkzaamheden plaatsvinden, zijn de verkeerslichten uitgeschakeld en wordt al het verkeer tussen 07:00 uur ’s ochtends en 21:00 uur ’s avonds door verkeersregelaars over het kruispunt geleid en de snelheid wordt verlaagd. Bij calamiteiten krijgen de nood- en hulpdiensten altijd een snelle en vrije doorgang. Na 21:00 uur ’s avonds worden weggebruikers er met borden op geattendeerd dat de verkeerslichten buiten bedrijf zijn.

Het verkeer moet rekening houden met wat vertraging op en rond het kruispunt.

Geluidsoverlast

De wegwerkzaamheden brengen geluidsoverlast met zich mee. Vooral het inslijpen van de detectielussen in het asfalt kan de nodige herrie geven.

Slag om de arm

Bij alle wegwerkzaamheden kunnen onvoorziene omstandigheden roet in het eten gooien waardoor het werk moet worden uitgesteld naar een later moment.

Slimme verkeerslichten

In de nieuwe regelkast is een softwarevoorziening opgenomen die slim en op maat kan inspelen op elke verkeerssituatie. Dus niet alleen op de reguliere situaties overdag en in de spits, maar ook op afwijkende situaties, bijvoorbeeld bij calamiteiten. De regeling wordt aangesloten op de regionale verkeerscentrale in Huis ter Heide. Van hieruit wordt het netwerk van verkeerslichten beheerd.

Wilt u op de hoogte blijven van alle werkzaamheden aan Utrechtse provinciale wegen? Volg @werkaandewegutr dan op Twitter.