Lancering Utrecht Talent Alliantie

De Utrecht Talent Alliantie (UTA) is donderdag 10 februari 2022 gelanceerd voor een breed publiek. In een live uitzending vanaf het Mediapark in Hilversum. In aanwezigheid van ruim 200 online bezoekers ging Maarten Bouwhuis in gesprek met verschillende tafelgasten over een van de grootste uitdagingen; de toenemende krapte op de arbeidsmarkt. En over de oplossingen. "Alleen door samenwerking lossen we de vraagstukken op de arbeidsmarkt op", aldus Jan Bogerd, voorzitter van de UTA en voorzitter Hogeschool Utrecht. Bogerd: "We moeten ons organiseren óver de grenzen van organisaties heen." Lieselotte Klop-Hendrikx, Manager Aantrekken & Onboarden van UMC Utrecht, geeft aan dat "personeel moet behouden worden voor de regio. Hiervoor moeten we kennis delen."

Maarten Bouwhuis in gesprek met Sharon Dijksma
Maarten Bouwhuis in gesprek met Sharon Dijksma.

De afgelopen weken hebben al vele bestuurders hun handtekening gezet om aan te geven dat zij de ambities van de alliantie ondersteunen en een bijdrage willen leveren. Vandaag zette ook Sharon Dijksma, als voorzitter van de Economic Board Utrecht, haar handtekening: "Ik ben ontzettend trots op de Utrecht Talent Alliantie."

Werkgevers kunnen het personeelsvraagstuk niet alleen oplossen

De provincie Utrecht is één van de partners en heeft de samenwerking aangejaagd. Ook gedeputeerde Robert Strijk zat aan tafel. Hij ging in gesprek met Marc Nieuwland van Newasco en Wendy Aendekerk van Ordina. De overeenkomst in hun verhaal is dat zij het gebrek aan personeel niet alleen kunnen oplossen. Ze hebben andere werkgevers, overheden en kennisinstellingen nodig om zoveel mogelijk mensen op de juiste plekken te laten werken. Robert Strijk: "Ik zie hier volop kansen voor de UTA om met deze gemotiveerde werkgevers serieuze stappen te zetten."

Partijen kunnen zich aansluiten bij de UTA

Hier houdt het natuurlijk niet op. Integendeel, we gaan verder en nodigen zoveel mogelijk partijen uit om samen te werken om mensen te bewegen om over te stappen naar banen waar veel tekorten zijn. We willen een leven lang ontwikkelen voor iedereen vanzelfsprekend maken en de Utrechtse beroepsbevolking digitaal vaardig maken. Iedereen kan zich aansluiten bij de UTA!

Concrete projecten zijn gestart

Een aantal mooie initiatieven zijn al ontwikkeld door onze samenwerkingspartners waar werkgevers direct bij kunnen aanhaken. Denk aan de IkZorgShop van Utrechtzorg, TechGrounds van de U-TECH community, Servicepunt Techniek of Utrecht Leert. Projecten waar kandidaten, opleiders en werkgevers bij elkaar komen. Met een aantal projecten konden de deelnemers nader kennismaken tijdens de online sessies die zijn georganiseerd na de lancering. Daarnaast nodigen we uit tot het ontwikkelen van nieuwe initiatieven. Daar kan de UTA ook financieel bij ondersteunen met een zogenaamde Impuls-regeling. Afgelopen maand zijn we al gestart met The Young Digitals, ICT-Valley en de Utrecht Creative Community. Dat smaakt naar meer.

Doet u mee?

De Utrecht Talent Alliantie ziet dat talent overal is. En dat elk talent telt. Onderschrijft u deze visie en wilt u meedoen? Scan de QR-code en sluit aan!

QR code Utrecht Talent Alliantie

Over de Utrecht Talent Alliantie

Voor meer informatie over de Utrecht Talent Alliantie, kunt u contact opnemen met Leonie Oosterwaal, beleidsadviseur Arbeidsmarkt en Onderwijs, via: leonie.oosterwaal@provincie-utrecht.nl of 06 - 18 52 00 89

jytte.reichert@provincie-utrecht.nl, 06 18 54 01 37