Landelijke Dag van de Fietshelm ook door Provincie Utrecht

De eerste Landelijke Dag van de Fietshelm vindt op woensdag 20 april 2022 plaats. Vandaag (woensdag 20 april) vindt de eerste Landelijke Dag van de Fietshelm plaats. Het doel van deze dag is om het belang van de fietshelm onder de aandacht te brengen bij jong en oud. Provincie Utrecht steunt dit initiatief via het programma Doortrappen.

Fietser met helm

Fietsen moet voor iedereen veilig zijn. De provincie Utrecht zet in op een verkeersveilige (fiets)infrastructuur en het aanbieden van verkeerseducatie en -voorlichting om verkeersdeelnemers bewust te maken van risico’s in het verkeer. Het dragen van een fietshelm is één van de maatregelen die bij kan dragen aan de verkeersveiligheid.

Wist je dat de fietshelm het risico op hersenletsel bij een ongeluk met wel 60 procent verkleint? Het dragen van een fietshelm vermindert de kans op dodelijk hersenletsel zelfs met 71 procent. Uit recent onderzoek van VeiligheidNL blijkt dat ca 25 procent van de ernstige gewonde fietsers hersenletsel opliep. Daarnaast zijn het vooral senioren die in het ziekenhuis terecht komen met hersenletsel als gevolg van fietsongevallen. De cijfers wijzen dus uit dat de fietshelm veel leed kan voorkomen, zeker bij de kwetsbare (oudere) fietser.

De fietshelm binnen Doortrappen

Omdat het vooral senioren zijn die in het ziekenhuis terecht komen met hersenletsel als gevolg van fietsongevallen, kiezen wij ervoor om het belang van de fietshelm vooral te stimuleren onder de doelgroep senioren. Dit doen wij via het programma Doortrappen. Doortrappen is een landelijk programma gericht op veilig, plezierig en comfortabel gaan en blijven fietsen van senioren.

Op dit moment zijn er 12 actieve Doortrappengemeenten (Amersfoort, Bunnik, De Ronde Venen, Eemnes, Houten, Lopik, Montfoort, Nieuwegein, Utrecht, Veenendaal, Vijfheerenlanden, Zeist) in onze provincie. Provincie Utrecht ondersteunt gemeenten zowel inhoudelijk als financieel met de uitvoering van Doortrappen. Alle 12 Doortrappengemeenten bieden verschillende Doortrappenactiviteiten aan voor senioren. Deze activiteiten zijn gericht op bewustwording en gedragsverandering op het gebied van fietsveiligheid.

Tijdens de Doortrappenactiviteiten wordt het gebruik van de fietshelm gestimuleerd. Zo wordt het belang van de fietshelm besproken, kunnen senioren een fietshelm proberen om het te ervaren en worden er tips gedeeld over het kiezen van de juiste fietshelm. Uiteindelijk blijft het altijd de vrijwillige keuze van de deelnemer om wel of geen fietshelm te (gaan) dragen. Daarnaast zet provincie Utrecht zich sterk in voor een optimale en veilige fietsinfrastructuur.

Start fietsseizoen

Nu iedereen weer kan genieten van het mooie weer is ook het fietsseizoen weer van start gegaan. Alle 12 actieve Doortrappengemeenten zijn op dit moment druk bezig met het definitief maken van hun plannen voor Doortrappen in 2022. Er komen mooie en leuke plannen voorbij! Zo heeft gemeente Amersfoort verschillende ‘in balans op de fietsdagen’ gepland en bieden zij een mooie activiteit aan tijdens dauwtrappen, gaat gemeente De Ronde Venen een fietsvalpreventietraining uitvoeren, heeft gemeente Zeist de aftrapactiviteit voor Doortrappen gepland en heeft de eerste activiteit in gemeente Vijfheerenlanden al plaatsgevonden (bekijk deze video van de activiteit in Vijfheerenlanden). Tijdens al deze dagen zal er op verschillende manieren aandacht worden besteed aan de fietshelm.

Landelijke Dag van de Fietshelm

De Landelijke Dag van de Fietshelm 2022 is een initiatief van Artsen voor Veilig Fietsen in samenwerking met het Hersenstrijd fonds en de Hersenstichting. Het doel van deze dag is om het belang van de fietshelm onder de aandacht te brengen bij jong en oud. Zo werden er vandaag in het gehele land activiteiten georganiseerd om fietsers meer bewust te maken van het belang van het verbeteren van de veiligheid door de fietshelm op de fiets.

De denktank Artsen voor Veilig Fietsen is gelanceerd op 4 oktober 2021 en wordt inmiddels gesteund door 11 wetenschappelijke medische beroepsverenigingen. “Veel artsen zijn overtuigd van het belang van de fietshelm in de preventie van hersenletsel. We hebben bijna dagelijks te maken met patiënten met hersenletsel en zien de vaak blijvende ernstige gevolgen. We roepen beleidsmakers en politiek op het fietshelmgebruik nu echt te gaan stimuleren” (Neuroloog Myrthe Boss, medeoprichter van Artsen voor Veilig Fietsen).

 

Voor persinformatie:
miranda.mens@provincie-utrecht.nl06 53 21 55 01