Met hulp bedrijfsadviseur blijft autobedrijf in de familie

André Onwezen is blij. Al tien jaar was hij op zoek naar mogelijkheden om het familiebedrijf over te laten nemen door een van zijn kinderen, maar ze kwamen er niet uit. Dankzij de hulp van een bedrijfsadviseur die verder keek dan alleen cijfers, is het nu toch gelukt. “Door met elkaar in gesprek te gaan over elkaars verwachtingen en zorgen, zijn we er samen uitgekomen.”

Autobedrijf Onwezen (Andre en Esther)

Autobedrijf Onwezen in Odijk bestaat al sinds 1959 en is opgericht door de vader van André. Het is een gezond bedrijf met in totaal zes medewerkers, waaronder zijn dochter Esther. Verder werken drie collega’s al meer dan 25 jaar bij het bedrijf. André: Veel klanten vinden dat fijn, een bekend gezicht en de service die daarbij hoort.” Geen belemmeringen om het bedrijf over te nemen, zo lijkt het. En toch lukte het niet. André: “Ik heb allerlei adviseurs en accountants ingeschakeld en de cijfers en plannen op papier gezet, maar we kwamen toch in een impasse terecht. En ik ben inmiddels 67 jaar en goed gezond, maar ik moet toch een keer stoppen met werken. Het zou zonde zijn om alles wat we hebben opgebouwd te moeten verkopen.”

Ik ben inmiddels 67 jaar en gezond, maar ik moet toch een keer stoppen met werken

André Onwezen, ondernemer

Boven tafel

André vervolgt:” Via een bevriende ondernemer kwam ik in contact met Erik van Riet, een bedrijfsadviseur die in opdracht van de provincie Utrecht twee pilots deed om ondernemers te helpen met bedrijfsopvolging. Erik heeft eerst apart met mijn dochter Esther, haar man, mijn vrouw en mij gesproken. Zo heeft hij ieders wensen, ideeën, zorgen en verwachtingen boven tafel gekregen. Daarna hebben we diverse gesprekken met elkaar gehad, met Erik erbij. Dat was heel zinvol, we bleken toch onvoldoende van elkaar te weten waar de ander mee zat. Toen ik het bedrijf destijds van mijn vader heb overgenomen, liep dat niet altijd even soepel. Die ervaringen hebben het beeld van Esther over een overname gevormd. Maar door uit te spreken hoe wij allemaal tegen opvolging aan kijken en hoe we de overname goed kunnen organiseren, kreeg Esther er zin in. En mogelijk stapt haar man later ook nog in het bedrijf.”

Autobedrijf Onwezen (Andre en Esther

Goede afspraken

“Erik zette ons aan het denken en heeft er ook andere adviseurs bij gehaald. We hebben ook nog een bijeenkomst op het provinciehuis gehad. Daardoor kwamen er openingen om verder over door te praten. Dat heeft alles bij elkaar wel een jaar geduurd, maar Esther is er nu klaar voor en weet ook hoe mijn vrouw Greet en ik er over denken. Ze kan nu met goede afspraken een gezond bedrijf overnemen. André is heel blij met de hulp van de provincie. “Familiebedrijven zijn toch de basis van de economie in Nederland. Ze bestaan vaak heel lang en bieden vaak persoonlijke service, kennen hun klanten en doen vaak net dat stapje extra.”

Genieten van vrije tijd

In 2022 neemt Esther het bedrijf over van André. Hij heeft dan eindelijk tijd om meer op pad te gaan met Greet. “We zijn 46 jaar getrouwd en altijd heel druk geweest. Misschien kopen we wel een caravan om er wat langer op uit te trekken”, vertelt hij. Helemaal stoppen doet hij niet. “We willen de garage en de benzinepomp uitbreiden en moeten misschien verhuizen of renoveren. Ik ga dit dan begeleiden, daar heb ik ervaring mee en ik vind het leuk. En als Esther af en toe vraagt of ik wil bijspringen, dan doe ik dat. Maar verder ga ik lekker genieten van mijn vrije tijd.”

Familiebedrijven zijn de basis van de economie in Nederland

André Onwezen, ondernemer

Pilots bedrijfsopvolging provincie

Het midden- en kleinbedrijf (MKB) is goed voor 40 procent van de totale werkgelegenheid in de provincie Utrecht en belangrijk voor de economie in de regio. Op initiatief van het CDA  begon de provincie twee jaar geleden met een pilot om familiebedrijven te helpen bij de opvolging. De provincie stelde een voucher voor een bedrijfsadviseur beschikbaar. Deze kan ook helpen ook helpen om gevoelige privékwesties aan de orde te stellen, zoals wie van de kinderen het meest geschikt voor opvolging is, de druk op kinderen om hun ouders op te volgen en verwatering van het kapitaal bij meerdere opvolgers. Provinciale Staten neemt binnenkort een besluit over een vervolg van de pilots.

Autobedrijf Onwezen (Andre en Esther)

Voor persinformatie:
saida.ahyad@provincie-utrecht.nl 06 21 32 99 55

Voor algemene vragen over de provincie Utrecht:
info@provincie-utrecht.nl030 258 91 11