MKB-maakindustrie Utrecht-West krijgt financiële injectie

Het MKB in de maakindustrie in Utrecht-West krijgt een financiële injectie van 740.000 euro. Het bedrag wordt verdeeld over 3 verschillende projecten en komt uit het landelijke programma MKB-deal van Ministerie van Economische Zaken en Klimaat, aangevuld met cofinanciering van de provincie Utrecht, gemeente Woerden en bijdragen van de betrokken bedrijven en onderwijsinstellingen. De provincie Utrecht is trekker van de deal. Daarom hebben gedeputeerde Robert Strijk en staatssecretaris Mona Keijzer op donderdag 2 juli ceremonieel een convenant ondertekend middels een videoverbinding.

Doelstelling

De middelen uit de MKB-deal worden in de provincie Utrecht gebruikt voor het verbeteren van de aansluiting van onderwijs bij de (toekomstige) personeelsbehoefte van MKB in de maakindustrie in Utrecht-West. Het project is tot stand gekomen door samenwerking tussen provincie, gemeenten, maakbedrijven en een aantal onderwijsinstellingen.

Financiële injectie voor MKB.

Toekomst

Verantwoordelijk gedeputeerde Robert Strijk: “Het MKB in de maakindustrie in Utrecht-West is van grote waarde voor onze economie. Om deze positie in de toekomst te kunnen te behouden, is het van belang dat er voldoende technisch geschoold personeel beschikbaar is, waardoor de innovatieve kracht van MKB-bedrijven wordt vergroot. Met deze MKB-deal bundelen we de krachten in de regio en verbinden en ondersteunen we gezamenlijk goede lokale initiatieven.

Projecten

De steun vanuit het Rijk gaat naar drie concrete initiatieven die zich inzetten voor praktijkgericht onderwijs: de TechnoHub in Woerden (basisonderwijs, VMBO en HAVO/VWO), het MAKE center in Nieuwegein (regulier vervolgonderwijs) en de Makerspace in Mijdrecht (basisonderwijs, MAVO/HAVO/VWO). Onlangs bezocht koningin Máxima de TechnoHUB voor een werkbezoek over het thema human capital en mkb.

Corona

De ondertekening en de uitvoering van de MKB-deal heeft recentelijk vertraging opgelopen vanwege de uitbraak van de corona-epidemie en de genomen maatregelen. Hierdoor werd onder meer de officiële start verschoven. De provincie Utrecht heeft daarop besloten om de bijdrage aan de TechnoHub alvast uit te keren, aangezien hier al veel investeringen waren gedaan en de provincie veel vertrouwen heeft in dit project. En ook schoot de provincie een deel van het geld uit de MKB- deal tijdelijk voor.