Negentien nationale en internationale start-ups gaan de komende maanden aan de slag om samen met bedrijven of overheden hun oplossingen voor mobiliteitsproblemen te testen. Dat gebeurt tijdens de zesde editie van Mobility Lab. Mobility Lab is een start-upprogramma voor mobiliteit. Het koppelt start-ups aan hun eerste klant, zodat ze hun innovatie in de praktijk kunnen bewijzen. Dit jaar is ook de provincie Utrecht toegetreden als partner.

De start-ups zijn geselecteerd uit in totaal 41 aanmeldingen. Tien van de start-ups komen uit Nederland. De overige deelnemers zijn afkomstig uit het Verenigd Koninkrijk, Italië, Spanje, Frankrijk, Duitsland, België en de Verenigde Staten. De start-ups gaan hun innovatieve oplossingen testen in de regio’s Utrecht, Rotterdam, Noord-Brabant en Limburg.
Duurzame mobiliteit
Er wordt overal in de wereld gewerkt aan duurzame, slimme en veilige mobiliteit. Ook bij de inzendingen van Mobility Lab 2022 is duurzaamheid een terugkerend thema. Er doet bijvoorbeeld een start-up uit Breukelen mee, die via een app de actuele situatie op de weg laat zien, zodat wegwerkzaamheden duurzamer en veiliger verlopen. Andere deelnemers werken aan 100 procent fossielvrije oplaadhubs voor elektrische auto's en vrachtwagens en aan hogedruk luchtmotoren voor voertuigen die nu diesel, benzine of gas gebruiken. En er doet een start-up mee die energie overal toegankelijk wil maken met een makkelijk te vervoeren zonnepaneel.
Deelvervoer
Deelvervoer is een ander terugkerend thema tijdens Mobility Lab 2022. Een start-up uit Utrecht bezorgt bijvoorbeeld elektrische deelauto's op maat in een postcodepool. Een ander biedt buurtstallingen met deelvervoer aan en weer een ander een platform voor het organiseren en verbeteren van shuttle services voor medewerkers. Dit systeem biedt de mogelijkheid om CO2-uitstoot en reductie van het werknemerstransport nauwkeurig in kaart te brengen. Vanaf januari 2023 is dit immers verplicht voor bedrijven met meer dan honderd medewerkers.
Testen
De komende maanden koppelt Mobility Lab de geselecteerde start-ups met speeddates aan zogenaamde ‘launching customers’: hun eerste klanten. Dit zijn bedrijven en overheden met een specifiek mobiliteitsprobleem waar innovatie een oplossing kan zijn. De start-up en de klant testen dan samen de mobiliteitsoplossing van de tekentafel in de praktijk.
Meer weten?
Meer informatie, inclusief deelnemers en cases staat op www.mobilitylab.nl
Voor persinformatie:
miranda.mens@provincie-utrecht.nl, 06 53 21 55 01