Moestuinjuf Charlotte uit Zeist biedt kinderen een natuurlijke ontdekkingstocht

in Natuur

Het moestuinseizoen staat op het punt van beginnen. Charlotte Verhoeve (44) geeft onder de naam ‘De Moestuin Juf’ moestuinlessen op scholen in Zeist. De lessen zijn mogelijk dankzij het door de provincie Utrecht gefinancierde project Groen doet Goed. “Het is bijzonder om kinderen de magie van de natuur bij te brengen en te laten zien waar ons eten vandaan komt”, zegt Charlotte over haar lessen.

Moestuinjuf

Het idee om moestuinlessen te geven ontstond een paar jaar geleden. Een grote Nederlandse supermarkt gaf bij de boodschappen gratis zaadjes weg om een eigen moestuin mee te beginnen. Voor veel ouders en kinderen bleek het succesvol telen van groente een grote uitdaging. “Het is niet makkelijk om groente goed te laten groeien. Ik zag dat er veel misging bij het uitplanten van de kleine plantjes. Het bracht mij op het idee om les te geven in moestuinieren. Met hulp van Groen doet Goed is het mogelijk geworden om van plan naar realiteit te gaan. Dit seizoen zullen er al op zeker vijf scholen in Zeist moestuinlessen gegeven worden”, vertelt de moestuinjuf enthousiast.

Moestuinjuf Charlotte Verhoeve

Charlotte wil de kinderen in haar lessen zoveel mogelijk zelf laten doen. “Ze mogen echt ontdekken wat voor moois de natuur ons allemaal te bieden heeft en hoe bijzonder dat is. Ik wil dat kinderen zelf ervaren hoeveel werk het eigenlijk is om eten te telen”, aldus Charlotte. Ze vervolgt haar verhaal: “Ik laat kinderen zaaien, wieden, oogsten en beestjes zoeken. Natuurlijk ontdekken ze tijdens het tuinieren dingen waar ze nooit over nagedacht hadden, zoals het feit dat planten goed groeien op mest. Poep van andere dieren dus. Dat levert leuke reacties op!”

Gezond eten

Provincie Utrecht stimuleert initiatieven die laten zien waar ons eten vandaan komt en die inzetten op grotere bewustwording over gezond eten. “Ik laat kinderen soms groente direct uit de tuin proeven. Dat zijn ze duidelijk niet gewend. Ze weten soms helemaal niet hoe een aardappel groeit en dat daar friet en chips van wordt gemaakt.

Moestuin juf

In Zeist hebben meerdere scholen een eigen moestuin. Om de tuinen in goede staat te houden, is veel onderhoud nodig. Daar is niet altijd tijd voor op scholen en daarom helpt Charlotte daar ook bij. “Ik ontzorg scholen helemaal bij het aanleggen en onderhouden van hun moestuinen. Docenten hebben het al druk genoeg en hebben vaak niet de tijd om ook nog te kijken hoe de moestuin erbij ligt. Om echt goede oogsten te halen uit de tuin, moet er veel gebeuren. Ik ben dus niet alleen aan het lesgeven over moestuinen, ik ben ook buiten de lestijden met regelmaat in de tuinen te vinden, gelukkig vaak met de hulp van ouders.”

Kinderen ontdekken tijdens het tuinieren dingen waar ze nooit over nagedacht hadden

Moestuinjuf Charlotte Verhoeve

Toekomst

Het moestuinseizoen gaat medio maart weer volop van start. Een drukke tijd voor Charlotte: “Ik krijg het elk jaar drukker. Als ik de naar toekomst kijk, hoop ik dat ook scholen in andere gemeenten met moestuinlessen aan de slag kunnen. Ik deed mijn IVN-cursus voor moestuindocent met nog negentien anderen. Helaas zijn er daarvan maar weinig die in de praktijk aan de slag kunnen, omdat het voor scholen een relatief kostbaar project blijft. Hopelijk groeit het aantal moestuinlessen in de toekomst toch door.”

Moestuinjuf

Rol provincie

Groen doet goed wordt mogelijk gemaakt door de provincie Utrecht. Samen met gemeenten en natuurorganisaties zorgen we ervoor dat kinderen tussen vier en twaalf jaar in de grote steden de natuur binnen en buiten de stad vaker beleven. Het project laat kinderen kennis maken met de natuur- en recreatiegebieden die de provincie rijk is. Inmiddels zijn in vier jaar tijd al meer dan 40.000 kinderen uit de provincie Utrecht met uiteenlopende groene projecten bereikt.

Gedeputeerde Hanke Bruins Slot: "Met Groen doet Goed geven we zoveel mogelijk kinderen de kans buiten in het groen te spelen en de natuur te ontdekken. De uiteenlopende projecten laten zien hoe bijzonder onze natuur is en hoe fijn het is om buiten te zijn, maar het laat ook zien dat we zuinig moeten zijn op ons groen. De provincie Utrecht ondersteunt de initiatieven dan ook graag."

Jouw gemeente

Ontdekt zelf of jouw gemeente ook bij Groen doet Goed is aangesloten en welke activiteiten er het komend voorjaar zijn.

ruben.kroeze@provincie-utrecht.nl, 06 40 97 18 49

info@provincie-utrecht.nl030 258 91 11