Natuur- en recreatiegebieden in provincie Utrecht scoren gemiddeld een 7,9

Hoe staan de Utrechtse natuur- en recreatiegebieden op de kaart? Wat waarderen de bezoekers en wat niet? De provincie Utrecht vroeg het aan zo’n 4.000 mensen in een uitgebreid onderzoek en de resultaten zijn positief: gemiddeld worden de natuur- en recreatiegebieden gewaardeerd met een 7,9.

bos bij Lage Vuursche

Onze (groene) recreatiegebieden zijn dus populair en worden vaak bezocht. In totaal hebben ongeveer 4 miljoen mensen de gebieden bezocht en maar liefst 80 procent van de inwoners van de provincie heeft één van de 36 natuur- en recreatieterreinen bezocht. De bossen bij Lage Vuursche, de bossen bij Austerlitz/Bornia/Heidestein en de Loosdrechtse Plassen trekken de meeste bezoekers.

Van alle onderzochte gebieden zijn er enkele gebieden die boven de 8 scoren. Dit zijn de Lange en Korte Duinen, De Bossen bij Lage Vuursche/Baarnse Bos, Landgoed Groeneveld, Bossen Austerlitz en Bossen Leersumseveld. Het gemiddeld rapportcijfer komt uit op een 7,9. Dit is vergelijkbaar met het vorig onderzoek in 2019 (7,8). Ten opzichte van andere provincies, waar het onderzoek ook heeft plaatsgevonden in de afgelopen jaren, scoren de Utrechtse recreatiegebieden gemiddeld. Relatief hoog scoort de provincie op bereikbaarheid (7,7) kwaliteit van de paden en wegen (7,5) en de digitale vindbaarheid van de gebieden (7,5).  

De minste punten worden gegeven aan sanitaire voorzieningen (5,7) en de toegankelijkheid voor mindervaliden (6,4). Bezoekers nemen minder vaak, maar nog steeds te vaak, de auto naar het recreatiegebied dan in 2019, toen eerder onderzoek plaatsvond. Dat mensen nog steeds de auto pakken, komt onder meer omdat de bezoekers gebieden bezoeken buiten de eigen regio en er ook bezoek afkomstig is van buiten de provincie.

Wensen en behoeftes

De provincie gebruikt de resultaten van het onderzoek in gesprekken met terreinbeheerders en -eigenaren om de gebieden nog meer te laten aansluiten bij de wensen en behoeftes van de bezoekers. Denk bijvoorbeeld aan de aanwezigheid van wc’s: hierop scoren de gebieden niet goed (5,7) maar mensen stellen de aanwezigheid ervan erg op prijs.

Ook krijgt de provincie met het onderzoek inzicht in welke gebieden het meest populair zijn en welke gebieden mooie en minder drukke alternatieven kunnen zijn om grote drukte te voorkomen. Naast het overkoepelende hoofdrapport is er een rapportage van (vrijwel) elk deelgebied waarmee specifiek kan worden ingezoomd op de lokale situatie, per gebied.

Voor persinformatie:
miranda.mens@provincie-utrecht.nl06 53 21 55 01