Het einde van de natuurinrichting op percelen langs de Autenasekade in Hagestein is in zicht. Het gebied ontwikkelt zich straks tot een levendig landschap met bijna 60.000 inheemse bomen, een traditionele hoogstamboomgaard, natuurvriendelijke oevers en graslanden vol bloemen. Op 15 maart verzamelden gedeputeerde Mirjam Sterk, wethouder Teus Meijdam, bewoners en andere betrokkenen zich voor de symbolische oplevering van het natuurgebied. Gezamenlijk staken ze de handen uit de mouwen met het planten van een aantal boompjes.
In het najaar van 2023 begonnen de werkzaamheden op percelen langs de Autenasekade, waarbij het ontwerp teruggrijpt naar hoe het landschap er vroeger uitzag. Het gebied kenmerkte zich door een lappendeken van lange, smalle kavels met graslanden en bomen, afgewisseld met sloten. Zodra de werkzaamheden zijn afgerond (eind april) is het natuurgebied klaar om zich te ontwikkelen, en zal het de naam ‘Boven-Autena’ krijgen, verwijzend naar de polder waarin het ligt.
De natuurcompensatiebank voor het eerst in werking
Wanneer natuur in de provincie Utrecht plaats moet maken voor andere doeleinden, moet deze natuur elders in de provincie worden gecompenseerd. Om dit proces te versnellen en hogere kwaliteit natuur te realiseren heeft de provincie speciale compensatielocaties beschikbaar gesteld, waarvan natuurgebied Boven-Autena er één is. Natuurgebied Boven-Autena is daarmee het eerste project dat profiteert van de natuurcompensatiebank.
Gedeputeerde Mirjam Sterk: “We wonen in een provincie waar de ruimte schaars is en tegelijkertijd veel mensen willen wonen, werken en recreëren. Dat is heel fijn, maar dat mag niet ten koste gaan van de natuur. Daarom moet natuur die verdwijnt gecompenseerd worden. Een gebied als de Boven-Autena is hiervoor uitermate geschikt. Het oogt nu nog wat kaal, maar over een paar maanden ontpopt zich hier een prachtig natuurgebied, waar kan worden gerecreëerd en genoten én de biodiversiteit kan toenemen.”
De kracht van aaneengesloten natuurgebieden
Boven-Autena draagt ook bij aan een uitbreiding van het Natuurnetwerk Nederland (NNN), een belangrijk netwerk van aaneengesloten natuurgebieden. Dankzij het nabijgelegen ecoduct Autena is het gebied verbonden met de natuurgebieden Bolgerijen en Autena van het Utrechts Landschap. De 30 hectare nieuwe natuur zorgt dat planten en dieren zich beter kunnen verspreiden en voortplanten. Ook kunnen de natuurgebieden beter tegen een stootje, zoals hevige regenval of droogte.
Genieten van de natuur
Binnen enkele weken worden de laatste werkzaamheden afgerond en kunnen, naast de dieren, ook recreanten gaan genieten van de natuur. Een korte wandeling loopt door het gebied waarbij de recreant meer te weten komt over het landschap van Boven-Autena.
Voor persinformatie:
jytte.reichert@provincie-utrecht.nl, 06 18 54 01 37