Nergens zoveel fietsculturen als in de provincie Utrecht

in Fiets

Het nieuwe boek 'Fietsen maken Utrecht' is een ode aan het fietsen in provincie en stad Utrecht. De routes van de Utrechtse etappes van de Giro (2010), Tour (2015) en Vuelta (2022) verbinden de verhalen die de schrijvers Kaspar Hanenberg en Laurens Hitman hebben opgehaald. Het boek is mede tot stand gekomen door de provincie Utrecht en vanaf vandaag verkrijgbaar.

Twee mannen fietsen vrolijk op een bospad

Kaspar Hanenberg (links) en Laurens Hitman (rechts) zijn samen de hele provincie rondgefietst. Ze hebben de verhalen die zij tegenkwamen, opgeschreven. Wat ze onderweg zagen aan diversiteit in de provincie als het gaat om fietsbeleving en ontwikkelingen op fietsinfrastructuur, hebben ze meegenomen in het boek.

Kaspar: “We hebben onder andere andere enorm veel fietsenmakers gesproken. Zij weten altijd als eerste waar de klant, dus de fietser in de provincie Utrecht, het meest enthousiast van wordt. En dat is de laatste twintig jaar echt behoorlijk veranderd. Je ziet heel goed dat we veranderd zijn van een soort 'monocultuur' in fietsland - vooruit: herenfiets, damesfiets, kinderfiets, racefiets - naar een enorme hoeveelheid fietsculturen. Nergens ter wereld bestaan zoveel fietsculturen als in de provincie Utrecht. En dan hebben we het nog niet gehad over de - tweede - auto die de deur uitgaat en in gezinnen vervangen wordt door de elektrische bakfiets. Achterbankgeneratie? Not anymore!”

Utrecht fietsprovincie

Op de vraag wat de provincie Utrecht nu zo uniek maakt als fietsprovincie, antwoordt Hanenberg: “Je ziet dat Utrecht qua omvang, ligging en natuur een paar sterke troeven heeft. Zo is de afstand tussen de steden bijna perfect voor intercity-fietsen via de (toekomstige) snelfietsroutes met bijvoorbeeld een e-bike. En de natuur zorgt, met zowel het open weidelandschap als de beboste Heuvelrug, voor een prettige en mooie fietsomgeving”.

Voorblad boek 'Fietsen maken Utrecht'

Voor wie het boek is?  Hanenberg: “Dat is simpel: voor iedereen die fietst in de provincie Utrecht. Dat is dus bijna iedereen”.  Het boek is vanaf vandaag te koop bij boekwinkels en online.

Op weg naar dé fietsregio van Europa

Het aantal inwoners en bezoekers van onze provincie groeit de komende jaren sterk. Om onze provincie bereikbaar, groen en gezond te houden, stimuleren we het gebruik van de fiets. Fietsen is gezond, goed voor het milieu en neemt minder ruimte in dan de auto. We maken fietsen daarom aantrekkelijk en veilig: we verbeteren het regionaal fietsnetwerk, realiseren snelfietsroutes en kiezen voor innovaties die bijdragen aan gezond leven. Ook zorgen we voor overstapmogelijkheden bij het OV en voor voldoende fietsenstallingen. En met fietscampagnes stimuleren we iedereen om vaker de fiets te pakken, zowel voor woon- werkverkeer als voor recreatieve doeleinden. We hebben de ambitie om dé fietsregio van Europa te worden.

Nieuwsgierig wat we al hebben bereikt én wat er nog meer speelt? Bekijk dan de infographic. Hierin staat een overzicht van de belangrijkste fietsresultaten uit 2019 en andere fietsontwikkelingen.

marlies.verhoef@provincie-utrecht.nl06 18 30 04 72

info@provincie-utrecht.nl030 258 91 11